• 03Paź

    Wyrabia nie ciasta jest to czynność, jaką wykonujemy podczas przygotowania ciasta do wypieku. Wyrabianie ciasta jest bardzo istotne, ponieważ każde ciasto drożdżowe musi mieć odpowiednio konsystencję oraz wygląd, czyli musi odznaczać się pewnymi cechami należy do nich gładka masa oraz jednolita konsystencja naturalnie, kiedy połączymy wszystkie składniki razem nie uzyskamy takiego efektu, dlatego też należy pamiętać o dokładnym wyrobieniu naszego ciasta. Wyrabianie naturalnie odbywa się ręcznie, ponieważ żaden mikser czy też inny sprzęt nie poradziłby sobie z tak gęsta masą, dlatego też niezbędny jest w tym wypadku nasz osobisty wkład. Ciasto należy wyrobić stosując w tym celu sile własnych rak. Jest to bardzo trudna i ciężka sztuka, ponieważ ciasta jest dużo i jest ono bardzo gęste. Do wyrabiania ciasta można posłużyć się jeszcze drewnianą kulka, ale i w tym wypadku niezbędna jest siłą własnych rak. Tylko dobre kucharki umieją tak wygnieść masę, aby paczki były puszyste i miękkie. Podstawowym zdanie wyrabianie jest napowietrznienie masy. Wyrastanie ciasta jest procesem chemicznym. Wyrastanie ciasta jest niezbędne do tego, aby później paczki były puszyste i smaczne. Na wyrastanie ciast nie mamy zasadniczo dużego wpływu naturalnie możemy trochę w to ingerować, ale nie za dużo. Jeśli wyrabiamy ciasto możemy je obwiednio napowietrz nić wtedy będzie się szybciej podnosiło i rosło poza tym ciasto najlepiej jest położyć w bardzo ciepłym miejscu, ponieważ wtedy ma znakomite warunki do wyrastania. Jak wspomniałam wcześniej wyrastanie jest rodzajem procesu chemicznego zachodzi ono, ponieważ drodze łącza się z mlekiem i wytwarzają substancje zwane bakteriami to one powodują ze ciasto rośnie i ma porowatą strukturę? Jeśli proces ten by nie przebiegał wtedy ciasto było by twarde i płaskie, ponieważ nie miałoby porowatej struktury. Na wyrastanie należy ciastu dać kilka godzin, ponieważ drodze musza mięć czas, aby wytworzyć bakterie. Warto cały proces nadzorować, aby później nie doszło do wylania się masy poza pojemnik, ponieważ to zdąża się bardzo często.