• 19Lis

    15Makaron jest to rodzaj produktu. Makaron jest wykonywany na bazie jajek , mąki oraz substancji spulchniających i utrwalających makaron. Na rynku obecnie dostępny jest on w rożnej postaci czyli nie tylko jako nitki ale muszelki czy świderki. Mało tego można spotkać również makaron kolorowy często ma on barwę zieloną lub czerwoną jest tak za sprawą specjalnych barwników dosypywanych do ciasta. Makarony do dawna cieszą się dużym powodzeniem ponieważ są bardzo smaczne. Najwięcej korzysta się w nich w kuchni wysokiej ponieważ tam większość dań jest na ich bazie. Makaron ma bardzo dużo atrybutów jednym z nich jest fakt ze jest smaczny i syty można go stosować zarówno jako danie główne jaki dodatek do dania. Najczęściej makaron jest dodatkiem kiedy chodzi o zupy ponieważ je zagęszcza. nawet na rynku produkowane są specjalne makarony dla dzieci ponieważ one również je lubią mają postać grysiku lub małych gwiazdek są lżejsze i mniejsze od zwykłych makaronów. Makaron jest spożywany głównie na kolacje lub obiad. Makaron z serem jest to najprostsze danie. Makaron z serem cieszy się szczególnym powodzeniem za granicą ponieważ tam mają. Takie a nie inne przyzwyczajenia żywieniowe polega to na tym ze amerykanie lubią posiłki z mikrofali a makaron taki jest na to dowodem znakomitym. I tak makaron z serem jest sytym danie które może być spożywane o każdej porze ponieważ nie wymaga specjalnych predyspozycji ani składników. Makaron taki wykonuje się tylko na bazie makaronu i sera to dwa składniki oczywiście do smaku można jeszcze dodać przyprawy ale to każdy dodaje według smaku. Aby wykonać tego typu danie należy makaron ugotować ale na tak zwane aldente czyli na pół twardo ponieważ rozgotowany makaron nie da takich efektów następnie po przestudzeniu go można kłaść ser. Ważne aby był on rozdrobniony można wykonać to na tarce i posypać makaron. Wszystko wkładamy do mikrofali na kilka minut aż sers się rozpuści jest to bardzo samcze danie i szybkie. Makaron taki potrafią wykonać nawet małe dzieci tylko trzeba im pomoc z wrzątkiem. Zapiekanka jest to rozdaj zapiekanego makaronu. Zapiekanki na bazie makaronu są niezwykle pożywne ponieważ tylko mały ich kawałek zaspokaja nasze potrzeby. Zapiekanką jest już trudniejsza do wykonania i wymaga wielu składników ale przez to jest lepsza smakowo. Do zapiekanki tej na pewno wkłady mięso a reszta jest tylko naszym wyborem. Do zapiekanki najlepiej jest użyć makaronu świderki ponieważ ten łatwiej będzie można później chwytać na widelec. Etapy przygotowania zapiekanki są następujące. Najpierw należy makaron ugotować następnie włożyć do brytfanny i posypać go mięsem, naturalnie musi być usmażone warto dodać tutaj przyprawy kolejny krok to warzywa, najczęściej są nimi ziemniaki, pieczarki nawet pomidory. Gdy już wszystko ułożymy warstwami zalewamy wszystko sosem pomidorowym i posypujemy sersem wszystko zapieka się aż ser się rozpuści. Można podawać na zimno i na gorąco. Zapiekanka tak ma wspaniały smak i nadaje się na każdą porę dnia. Można do niej nawet wykonać sosy ale nie są one obowiązkowe.

    Kategoria: Gotowanie