• 05Lis

    41De wolej jest to rodzaj mięsa. Naturalnie można być wykonywany z różnego rodzaju mięsa ponieważ możemy postać się z mięsem drobiowym lub wieprzowym. W zasadzie de wolaj jest bardzo zbliżony smakiem oraz wyglądem do schaba. Jest tka jakby jego przeróbka ponieważ posiada nadzienie które nadaje mu lepszych walorów smakowych. De wolaj z racji tego że jest nadziewany musi być również panierowany po to aby środek nie wypadł nam podczas obróbki cieplej. De wolaja można w sumie nadziewać wszystkim ponieważ bardzo wiele składników pasuje do mięsa wieprzowego jaki do drobiowego mowa tutaj przede wszystkim o pieczarkach, serze żółtym czy też warzywach. De wolaje są podawane jako danie zasadnicze ponieważ są bardzo sycące. Można je podawać również z ziemiankami jak zestawem surówek. Nazwa tego rodzaju dania wzięła się od francuskiej potrawy. De wolaj oznacza mięso zawijane ponieważ tak właśnie wygląda co ważne poddaje się je nie tylko smażeniu ale też gotowaniu ponieważ należy zadbać o to aby mięso nie było w środku surowe. Ubijanie mięsa jest to rozdaj czynności. Jak powszechnie wiadomo mięso najczęściej znajduje się w całych partiach a są one zbyt masywne aby wykonywać z nich schaby dlatego tez mięso to porcjuje się musi mieć ono około pięciu centymetrów grubości czyli średnio ważyć około ośmiu do dziesięciu gram. Tak podzielone mięso należy dokładnie ubić czyli zadziałać na powierzchni młotkiem do mięsa. Młotek taki ułatwia nadanie mięsu odpowiedniej wielkości oraz grubości która jest bardzo istotna. Mięso należy rozbijać jak najcieniej ponieważ później będzie ono jeszcze zawijane i jeśli będzie zbyt grube może się nie dopiec. Ubijanie mięsa musi być bardzo dokładne ponieważ musi być ubite na równą grubość dlatego też czynność ta wykonujemy po oby stronach mięsa. Aby ułatwić sobie zadnie dobrze jest mięso nasączać wodą ponieważ wtedy nie przykleja się do drewnianej powierzchni. mięso powinno być tak cienkie że aż przezroczyste dlatego też trzeba wkładać w tą czynność dużo pracy i siły.