• 11Paź

    52Smażenie to inaczej działanie wysoką temperaturą. Smażenie jest bardzo popularnym sposobem na to aby nasze naleśniki były zdatne do spożycia. Smażenie dobywa się na patelni która jest tu bardzo ważna ponieważ to dzięki niej możemy uzyskać piękne ciasto naleśnikowe. Czyli po pierwsze ciasto należy smażyć na płytkiej patelni ponieważ wtedy mamy ułatwione przewracanie ciasta i kontrolowanie jego wypieku. Natomiast jeśli patelnia będzie głęboka ciasto może się nam połamać przy czynności odwracania go na drugą stronę. Do naleśników najlepiej jest użyć oleju ponieważ dzięki nim ciasto nie przenika obcymi zapachami. Nie należy lać go zbyt wiele ponieważ naleśniki musza być suche a nie lejące się od oleju. Smażenie jest dość krótkim zajęciem dlatego trzeba być blisko naleśników ponieważ w przeciwnym razie możemy je przypalić nie wygląda to dobrze a tym bardziej nie jest smaczne. Smażenie jest obowiązkowe ponieważ w przeciwnym razie naleśniki mogłyby być surowe i nie zdatne do jedzenia. Dzięki temperaturze rumienią się i to jest znak ze są już dobre. Farsz jest to rozdaj masy. Farsz jest stosowany do nadziewania naleśników. Farsz jak wcześniej wspomniałam może być przygotowany na słodko wtedy są to rońże dżemy czy też sery albo na słono. Właśnie takim rodzajem farszu się zajmiemy ponieważ do krokietów stosujemy tylko farsz słony. Najczęściej wykonany jest on z kapusty oraz grzybów lub mięsa. Mięso trzeba jednak wcześniej przygotować czyli po pierwsze używamy tutaj mięsa drobiowego czyli po ugotowaniu kury można wykorzystać jej mięso i dobrze ej przemielić następnie do masy dodajemy jajko oraz przyprawy do smaku. Jako pełni tutaj bardzo ważną funkcję ponieważ dzięki niemu wszystkie składniki łączą się w jedną całość. Kiedy masa jest już wyrobiona, można to zaobserwować ponieważ wszystkie składniki są zlepione ze sobą dodatkowo odrywają się od dłoni. Nie używamy tutaj miksera ponieważ on by mógł zmiażdżyć nasze mięso. Następnie masę odstawimy o nadziewania. Czynność ta wykonuje się zawsze ręcznie trzeba umiejętnie porcjować farsz ponieważ inaczej będzie wypływał nam. Składnie oznacza czynność formowania krokietów. Składnie polega na tym że ciastu nadaje się odpowiedni kształt najczęściej jest to koperta ponieważ jest najbardziej odpowiednim sposobem do nadziewany. Koperta gwarantuje to ze farsz nie będzie nam uciekał i nic nie wydostanie się z ciasta podczas smażenia jest to bardzo istotne ponieważ krokiety są tak chętnie spożywane głownie przez farsz. Na początku zaczynamy od tego że ciasto naleśnikowe rozkładamy na równej powierzchni następnie na samej górze ciasta nakładamy ręką cześć farszu trzeba robić to bardzo umiejętnie. Kolejnym krokiem jest zawijanie czyli powolutku zwijamy najpierw boki do środka ciasta a następnie ciasto. Po zwinięciu powinien utworzyć się nam mały zwitek przypominający gołąbki kształtem. Ważne jest to że ciasto naleśnikowe daje się formować dzięki czemu możemy mieć wpływ na wielkość krokietów jeśli są zbyt duże wystarczy je tylko inaczej zwinąć. składnie krokietów nie jest czynnością trudną jednak wymaga pewnej precyzji w działaniu ponieważ wszystko musi być dokładnie wykonane.