• 08Sty

    Fast food a zdrowie? Któż z nas nie lubi dań na wynos? Są przede wszystkim smaczne i bardzo aromatyczne. Czasami nie jesteśmy wręcz w stanie przejść obok baru nie kupując czegoś na szybko. Daniami fast food będziemy określamy wszelkie zapiekanki, hamburgery czy frytki, których nie brakuje w żadnym barze czy nawet restauracji. Fast food trafiły do Polski z Ameryki gdzie okazały się prawdziwym hitem. Amerykanom tak zasmakowały dania na szybko, że w krótkim czasie stały się podstawową formą ich pożywiania. Czy jednak dania takie są zdrowe dla naszego organizmu? Oczywiście, że nie większość z nich smażonych jest na głębokim tłuszczu, co za tym idzie dostarczamy do naszego organizmu olbrzymie dawki kalorii, które ciężko jest spalić w rezultacie odkłada nam się potężną tkanka tłuszczowa. Większość dań ma też w swoim składzie liczne utrwalacze oraz substancje konserwujące, co niekorzystnie wpływa na nasz organizm. Jedzenie powinno dostarczać witamin i składników mineralnych w przypadku dań na szybko jest to nie możliwe. Z powodu sztucznych składników wciąż mamy na nie apetyt, mało tego nadal odczuwamy głód. Fas foody szybko uzależniają nas od siebie i w konsekwencji nasz organizm na tym traci. Na dania takiego typu można sobie pozwolić, ale tylko raz na jakiś czas. Lepiej skierować się w stronę warzyw i owoców, które są największym źródłem witamin i składników mineralnych.