• 05Paź

    51Faszerowanie jest to inaczej nakładanie farszu czyli składników. Faszerowanie musi być odpowiednio zorganizowane czyli najlepiej przed przystąpieniem do tego typu czynność przygotować sobie wszystkie składniki wcześniej wtedy praca będzie przechodziła sprawniej i bardziej efektywnie. Jak wcześniej wspomniałam de wolaje to mięso faszerowane dlatego też dobrze jest włożyć do niego grzyby lub ser ponieważ wtedy będzie bardziej smaczne. Niektórzy dodają samo masło ponieważ po rozpuszczeniu się sprawia ze mięso nie jest suche tylko kruche a smak jest dodatkowo wzbogacony. Przed przystąpieniem do faszerowania należy mięso posypać wegetą wtedy będzie bardziej smaczne a następnie na samym początku schaba kładziemy farsz, nie należy z nim przesadzać ponieważ w przeciwnym razie może nam popsuć całą strukturę mięsa lub najzwyczajniej wypłynąć podczas smażenia. Farsz zawijamy w mięso i w ten sposób uzyskujemy nadziewane schabowe. Faszerowanie jest prostą czynnością ale musi być wykonana dość precyzyjnie aby niczego nie popsuć. Formowanie jest to nadanie odpowiedniego kształtu schabom. Jak powszechnie wiadomo de wolaje pomimo tego że wykonywane podobnie jak kotlety schabowe to jednak nie są nimi do końca dlatego też maja inny kształt. Kotlet schabowy jest cienkim plackiem najczęściej okrągłym z kolei de wolaj jest podłużnym zwiniętym mięsem. Kotlet ten wyglądem przypomina trochę oscypek czyli rodzaj sera górskiego. Aby uzyskać określony kształt trzeba go odpowiednio zwijać czyli podobnie jak krokiety czyli na początek zawijamy farsz następnie boki kierujemy do środka mięsa i zwijamy kolejne partie w ten sposób uzyskujemy owalny kształt. Trzeba go jednak dopracować dlatego też dobrze jest zmoczyć dłonie i odpowiednio uciskać mięso. Jest ono tak delikatne i cieniutkie ze z łatwością możemy nadać mu określony kształt. Należy robić to dość mocno po to aby ciasto później się nam nie rozpadło podczas obróbki cieplej .Podczas formowania należy zwrócić uwagę na rogi ciasta tak by dobrze jest ścisnąć tym samym zabezpieczyć przed wyciekaniem farszu.