• 15Lis

    Formowanie pączków to inaczej nadawanie im odpowiedniego kształtu. Ciasto, kiedy już będzie wyrośnięte należy odpowiednio uformować, ponieważ paczki musza mieć kształt koła. Aby tego typu uzyskać należy przede wszystkim ciasto podzielić na kilka mniejszych części a następnie wszystko rozwałkować za pomocą walka dzięki tego typu działaniu można ułatwić zasadniczo pracę. Kiedy już rozwałkujemy ogromne koła należy za pomocą szklanki po wycinać w nich mniejsze koła? Do ich środka będziemy wkładali farsz na słodko a następnie przyklejali drugie koło od wierzchu i formowali kulkę. Każdego paczka należy dokładnie uformować i zakleić, ponieważ nie można dopuścić do sytuacji, kiedy paczki będą się rozwalały nam w pieczeniu. Czynność ta należy wykonywać bardzo starannie po uformowaniu pączków należy ej odłożyć do wyrośnięciu i następnie smażyć. Formowania pączków jest zasadniczo prostą czynnością, ale pohulania dużo czasu, ponieważ liczy sięTutaj przede wszystkim precyzja i dokładność w wykonywaniu czynności. Smażenie jest to rodzaj obróbki cieplej stosowanej na pączkach. Smażenie odbywa się zazwyczaj w tłuszczu może być to tłuszcz roślinny, czyli olej lub zwierzęcy taki jak smalec. Smażenie odbywa się wtedy, kiedy chcemy, aby coś miało inny smak lub chcemy zmiękczyć dany produkt. Podczas smażenia, co ważne dochodzi do pojawienia się skorki, która jest cecha charakterystyczną tego typu obróbki cieplnej. Paczki jako jedne z nielicznych ciast smaży się w tłuszczu a nie wypieka. Co ważne tłuszczu tego musi być bardzo wiele, ponieważ paczek musi w nim pływać, czyli być nim przykryty przynajmniej do polowy. Smażyć należy na wolnym ogniu i często zmieniając olej, ponieważ ten szybko się przypal i przez to paczki nie smakują i nie wyglądają już tak dobrze. Kolejne jest smażenie pączków należy wykonywać tę czynność zawsze na rozgrzanym tłuszczu, ponieważ tylko wtedy paczki nie będą nadmiernie przesiąkały tłuszczem. Zasad nie jest wiele, ale warto jest je stosować po to, aby paczki wyszły smaczne i nadmiernie nie opiły się tłuszczu podczas wypieku.