• 13Paź

    24Jeśli ktoś nie przepada za bardzo smacznym i aromatycznym koperkiem, może użyć np. natki pietruszki lub szczypiorku, równie smacznych. Tradycyjnie już ugotuj jajka na twardo, włóż tyle ile zmieścisz w garnku. Lekko posól wodę, dosłownie potrzebna jest jedna, płaska, mała łyżeczka soli. Ile chcesz jajek, tyle sztuk zagotuj, koniecznie posól wodę. Po ostudzeniu obierz jajka ze skorupek. Pokrój na równe połówki i rozłóż na półmisku, najlepiej na liściach sałaty. Wsadź kilka łyżek majonezu do naczynia wymieszaj z pokrojonym drobno koperkiem, natki pietruszki lub szczypiorku. Koperek jest znacznie bardziej lepszy od innych zielonych dodatków. Wybierz co lubisz, nie mieszaj wszystkiego razem. Następnie połóż po jednej, małej łyżeczce majonezu na każdym jajku. Posyp odrobiną soli i pieprzu lub czerwoną, ostrą papryką. Danie może być i przystawką i daniem bez dodatków. Najlepszym dodatkiem jest koperek, ma bardzo intensywny zapach i nieźle smakuje w połączeniu z majonezem i jajkiem. Danie jest popularne i nieskomplikowane. Świetnie nadaje się na imprezę lub inne przyjęcie. Jajka możesz jeść praktycznie z prawie wszystkimi dodatkami. Jajka są pysznym dodatkiem, smakują idealnie, odpowiednio przyprawione i podane są niesamowicie smaczne. Nie tylko ser jest dobrym dodatkiem do jajek. Możesz z jajek też zrobić danie główne. Dobrym pomysłem jest np. zapiekanie jajek z serem żółtym. Ugotuj je na twardo i obierz ze skorupek. Wyjmij koniecznie żółtka ze środka. Rozgnieć dokładnie widelcem, całkowicie na miazgę. Jest dużo przepisów na przyrządzenie jajek , ale możesz to zrobić z serem feta lub serem żółtym, rodzaj sera jest dowolny, który idealnie się roztopi i stworzy smaczny dodatek do białka. Dobra przystawka dla smakoszy jajecznych dań. Bardzo aromatyczna, podawaj tylko z sosem pomidorowym i bazylią w postaci świeżych listków. Świeża jest najlepsza. Z jajek możesz wiele dań zrobić, nie każdy wszystkie lubi. Nie są trudne. Zdrowe, pożywne danie w sam raz na przekąskę. Poza serem żółtym , możesz dodać też ser typu camembert, lub inny, serów jest dość duży wybór, jednak zrezygnuj z pleśniowego, gdyż zupełnie nie pasuje.