• 16Lis

    42Krokiety to kolejna propozycja ciasta naleśnikowego. Krokiety są również bardzo proste w wykonaniu i można łatwo się ich nauczyć. Krokiety jednak pomimo tego że są wykonane z ciasta naleśnikowego to jednak nie są podawane na śniadania czy kolacje są traktowane jako danie zasadnicze ponieważ dostarczają wielu składników odżywczych i są bardzo syte. Krokiety również nie mogą mieć nadzienia słodkiego ponieważ w smaku muszą być zbliżone raczej do dania mięsnego. Taki farsz najczęściej się tez u nich spotyka czyli z mięsa lub z grzybów. Krokiety są bardzo pożywne ponieważ już jednym takim można znakomicie się najeść. Krokiety zazwyczaj sporządzane są na różnego rodzaju uroczystości aż trudno uwierzyć ze krokiety są ciastem naleśnikowym ponieważ po nałożeniu na nie farszu są sklejane i panierowane zupełnie w taki sam sposób jak schaby. Poprzez właśnie panierkę wyglądają bardzo podobnie. Krokiety jada się same bez żadnych sosów ponieważ smażone są na tłuszczu i nie wymagają podania sosu do smaku. Krokiety mogą być spożywane same lub z ziemiankami ponieważ znakomicie się z nimi komponują Ciasto naleśnikowe jest to ciasto do sporządzania tego typu dań. Ciasto naleśnikowe zawsze skalda się z tych samych składników czyli na początek mamy jajka które ubijamy razem czyli nie jest tutaj wymagane oddzielanie żółtek od białek tylko mieszamy wszystko razem, następnym krokiem jest dodanie mleka, może być go bardzo dużo ponieważ naleśniki są lekkim daniem i mleka nadaje im właściwego koloru i konsystencji. Po dolaniu go masa jest bardzo wodnista dlatego też następnie dosypuje się mąkę ponieważ mąka zagęszcza ciasto do takiej postaci aby można było je smażyć na tłuszczu. w przypadku krokietów zalecane jest dodanie do mleka wody ponieważ wtedy ciasto ma zupełnie inną konsystencję czyli jest bardzo sprężyste ułatwia to później składnie go w kopertę. Ciasto naleśnikowe w tym wypadku można delikatnie posolić ale nie należy z tym przesadzać ponieważ sam farsz również będzie słony dlatego też trzeba być z tym bardzo ostrożnym. Ciasto naturalnie musi być dobrze ubite i pozbawione grudek ponieważ wtedy psuje to cały efekt naszych naleśników.