• 28Gru

    22Mieszanka mięsno – warzywna Bardzo specyficzna kuchnia, wykorzystującą wiele składników obecnych na rynku właśnie w tym rejonie Europy. Dlatego tutaj jest ogromny wybór potraw, które zawierają warzywa, mięso i przyprawy. Cechą charakterystyczną tego rejonu to zupy. Podobnie się rzecz ma we wschodniej Europie, jednak w przeciwieństwie do Rosji, zupy czeskie i polskie są zupami lekkimi. Wiele gospodyń nie zabiela zup śmietaną i mąką. Wykorzystuje się do ich przygotowania praktycznie każde warzywo. Bardzo popularny w Polsce jest barszcz, nie znany na Zachodzie, gotowany na bazie czerwonych buraków. Kolejną niespodzianką dla turystów są żurek (zupa produkowana na bazie zakwasu, czyli chleba, pozostawionego w celu częściowej fermentacji) oraz kapuśniak. Zresztą kapusta jest bardzo popularna w krajach tego regionu. Wykorzystuje się ja w wielu daniach i w wielu formach: jako kiszona, jako surówki, jako gotowana i wiele innych form. Niezbędnym składnikiem kuchni środkowo europejskiej są także warzywa które są spożywane w naprawdę bardzo dużych ilościach, przez co zbyt owych warzyw w państwach europy środkowej jest dużo większy niż na zachodzie. Kolacja zakrapiana wódką i słynnym śledzikiem Rosja, Ukraina i Litwa wykształciły specyficzne rodzaje kuchni. O ile, rosyjska i litewska są prawie takie same, litewska jest inna. Mają na to wpływ zmienne losy tego kraju na przestrzeni wieków. Rosja i Ukraina charakteryzuje się ciężką kuchnią, tłustą, obfitą w tłuszcze zwierzęce i roślinne. Dania zazwyczaj są ciężkostrawne, często smażone na oleju przez długi czas. Ma to związek z bardzo zimnymi zimami, podczas których dobry posiłek stanowił podstawę przeżycia. Zupy są zabielane śmietaną bądź innego rodzaju zagęszczaczem, gęste, mają wiele dodatków, jednocześnie charakteryzują się silnym aromatem. Barszcz czy solanki są jednymi z najbardziej znanymi w świecie. Poza tym rozpowszechnione jest spożycie dziczyzny – cietrzewie, kaczki, są przygotowywane jako danie główne. Nie można zapomnieć o potrawach z ziemniaków, jak pierogi. Bliny są bardziej rozpowszechnione na Litwie. Są to grube naleśniki zrobione na bazie mąki żytniej lub pszenno – żytniej, podawane razem z rybami lub na słodko z dżemem lub konfiturami. Czas na rybę! Wraz z japońską jest uznawana za zdrową. Bazuje na warzywach, ryżu, rybach i owocach morza. Słodyczy i mięsa spożywa się niewiele. Ogromna popularność mają owoce we wszelkich formach:na surowo, desery czy w kombinacjach na przykład z mięsem. Dania są przygotowywane w tradycyjny sposób, najczęściej są duszone lub krótko smażone na patelni. Nie stosuje się zasmażki czy mąki, którą posypuje się rybę. Zamiast oleju używa się oliwy. Wolniej jest wchłaniana przez produkty, można jej używać również do sałatek, deserów. Zawiera specyficzne tłuszcze – omega 3, omega 6 i odpowiednią kombinację pozostałych pozostałych kwasów tłuszczowych. Tym samym oliwa wpływa pozytywnie na serce i układ krwionośny, działanie mózgu i ogólną kondycję organizmu. Każdy kraj śródziemnomorski wykształcił swoją własną kuchnię. I tak Hiszpania skupia się na rybach. Jest tu ogromny wybór owoców morza i można znaleźć mnóstwo przepisów, które opisują sposoby ich przygotowania. Hiszpanie też wykształcili sposoby fermentowania produktów spożywczych – dotyczy to głównie szynki hiszpańskiej. Podobnie jest we Włoszech.