• 17Lis

    12Zdrowie na talerzu Kuchnia japońska bezapelacyjnie jest jedną z najciekawszych i najzdrowszych na świecie. Charakteryzuje się też największą tradycją – wiele zwyczajów nie zmieniło się przez wieki. W Japonii jest największy odsetek osób, które przekroczyły sto lat życia. Podstawę stanowią ryby i ryż. Ryby podawane są w każdej postaci, zarówno te usmażone, ale jeśli już to raczej nie na oleju, ale na oliwie bądź wodzie, albo surowe w formie sushi. Każdy posiłek ma swoje charakterystyczne cechy i musi być spożywany według określonych reguł. Nic nie jest przypadkowe. Zawsze musi być miska ryżu i miska zupy. Następnie dodatkowe dania są wybierane z kilku grup. Grupy są stworzone wg pochodzenia i integralności z kulturą japońską. Stworzono grupy zawierające dania, które od zawsze były dostępne w Japonii, oraz takie, gdzie formy posiłków są stosunkowo młode. Kuchnia japońska jest kuchnia niebezpieczną z punktu widzenia konsumenta. Wiele ryb podawanych w daniach jest trująca i tylko ich prawidłowe oprawienie zapewnia bezpieczeństwo. Mimo profesjonalizmu kucharzy, co roku zdarzają się wypadki śmierci. A może spróbować psa czy szczura? Tradycja diety chińskiej sięga starożytności. Wiele przepisów powstało w oparciu o upodobania cesarzy i to właśnie nadworni kucharze byli odpowiedzialni za wymyślanie potraw, które mogłyby zachwycić cesarza. Właśnie w Chinach wymyślono lody i wiele sposobów przygotowywania ryżu. Nie można powiedzieć, że kuchnia w Chinach jest jednolita. Duża powierzchnia kraju spowodowała, że każdy region wykształcił swoje własne zwyczaje. Najbardziej znana na świecie jest kuchnia syczuańska i południowo – wschodnich Chin. Kuchnia chińska, podobnie jak większość kuchni rejonu Dalekiego Wschodu, bazuje na ryżu. To właśnie do ryżu dodaje się różnorakie dodatki. Przed wszystkim są to warzywa, które w większości nie są znane w Europie, jak bambus. Stosuje się sos sojowy lub kombinacje sosu sojowego z dodatkami. Ciekawe są kombinacje potraw. Spotykamy na przykład niespotykane w Europie połączenia mięsa (na przykład wieprzowiny) ze słodkimi sosami. Gotowanie składników jest odmienne od tego, co znamy w naszym kręgu kulturowym.