• 04Gru

    62Panierka jest to rozdaj posypki. Panierka jest bardzo ważnym elementem każdego produktu ponieważ panierka ma określoną role po pierwsze dzięki panierce z produktu podczas smażenia nie wycieka sok czyli w produkcie pozostają wszystkie wartościowe składniki. Jeśli nie wycieka sok wtedy potrawy nie są suche tylko pyszne i soczyste a o to właśnie chodzi panierowaniu. Występuje tutaj panierowanie pojedyncze lub podwoje. To pierwsze polega na tym że produkt obtacza się w jajku a później w bułce tartej. Drugi sposób nie jest trudny ale bardziej złożony i taki stosowany jest właśnie do krokietów. Czyli do jajek dodajemy soli oraz przypraw a następnie moczymy w nich cały krokiet musi być to wykonane starannie ponieważ inaczej wszystko się nie będzie kleiło do powierzchni ciasta. Przed zatopieniem w jajku warto ciasto obtoczyć w mace ponieważ wtedy będzie bardziej podorana na wysoką temperaturę. Po wykonaniu tych dwóch czynności należy ciasto poruszyć w bulce tartej i to jest już końcowy etap panierowania. Smażenie to kolejny etap wykonywania krokietów. Jak dobrze zauważyliście wcześniej już coś smażyliśmy ale było to zwykle ciasto naleśnikowe teraz chodzi już o nadziewane ciasto które poddajemy wysokiej temperaturze. Nie można zapominać ze ciasto jest pokryte panierką czyli należy bardzo dokładnie kłaść krokiety na tłuszcz i to rozgrzany po to aby ciasto nie chłonęło niepotrzebnie tłuszczu. Smażenie krokietów odbywa się co ważne na tłuszczu głębokim ponieważ w tym przypadku chodzi o to aby cały krokiet dobrze się obsmażył a tym samy posklejał i nie wypuszczał farszu. Na początek krokiety kładziemy zawsze spodem do łączenia się ponieważ w przeciwnym razie mógłby się nam rozwinąć podczas obróbki. Do smażenia używa się głębokiej patelni lub nawet frytkownicy ponieważ tam tłuszczu jest pod dostatkiem i można go wykorzystać. Smażenie przebiega bardzo szybko ponieważ wystarczy tylko że nasza skorka się zarumieni aby ja wyciągnąć na półmisek. Smażenie w tym wypadku łączy wszystkie ścianki krokietów i zapobiega rozpadaniu się ich.