• 28Cze

    Owoc jest to rodzaj pokarmu. Owoce dzielimy ze względu na to gdzie zostały wyhodowane na te krajowe oraz egzotyczne. Krajowym owocem może być na przykład jabłko ponieważ nie wymaga szczególnego traktowania i może rosnąć również w Polsce. Inaczej jest z owocami egzotycznymi ponieważ te importujemy nasz klimat nie pozwala na hodowlę tych owoców. Owoce mogą być dodatkami do ciast ale nie tylko ponieważ mogą być spożywane samodzielnie jako pomysł na podwieczorek. Najczęściej serwuje się w tej porze banany ponieważ one zawierają dużo witamin i odpowiadają za naszą pamięć czyli spożywając je możemy być pewni ze nasza pamięć będzie lepsza, myślenie z resztą też. owoce jednak przed podanie należy dokładnie oczyścić pod bieżącą wodą. Mogą być podawane w całości lub bez skorki jeśli je obieramy należy robić to bardzo cienko ponieważ pod skorka jest bardzo dużo cennych witamin. Wraz z obieraniem owoc naturalnie traci je. Owoce są bogatym źródłem witamin oraz wody ponieważ znakomicie gaszą pragnienie. Słodycze jest to duża grupa pustych kalorii. Słodycze bez względu na to pod jaką postacią występują to jednak nigdy nie dostarczają naszemu organizmowi witamin czy składników mineralnych ponieważ ich zwyczajnie nie posiadają. Jaki jest wiec cel ich podawania. A wiec jednym z nich jest fakt ze dodają dużo energii jeśli nasz organizm jest przemęczony wystarczy tylko czekolada aby lepiej się poczuć i mieć siły na resztę dnia. Ze słodyczami nie należy jednak przesadzać ponieważ w zbyt duże ilości mogą powodować otyłość ponieważ odkłada się nasza tkanka tłuszczowa lub liczne problemy ze zdrowiem takie jak cukrzyca czy próchnica. Dlatego też w przedszkolu słodycze są bardzo skrupulatnie wydzielane tak aby nie zaszkodziły jest to na przykład kostka czekolady lub batonik. Po każdym takim posiłku dzieci muszą umyć żeby ponieważ one w szczególności są narażone na działanie cukrów prostych. Zaletą słodyczy jest fakt ze powodują uwolnienie endomorfin czyli hormonów szczęścia po których lepiej się czujemy.

  • 21Paź

    33Bułki to świetne szybkie danie np. na śniadanie, zapiekane z serem, ziołami i kawałkiem wędliny. Któż nie robił zapiekanek i ich nie lubi? Są bardzo smaczne, aromatyczne i jednak bardzo kuszą zapachem i smakiem. Przygotuj kilka bułek , rozkrój je na pół i posmaruj każdą z nich odrobiną masła , na masło posyp odrobinę sypkiego czosnku i przypraw – mieszanką do grilla. Ta przyprawa jest wyjątkową mieszanką wszystkich aromatycznych przypraw i odpowiednich dla tego typu dań. Zapiekanki posypane tym , smakują wyjątkowo. Połóż ser żółty i wędlinę. Możesz też dodać pieczarki pokrojone na plasterki, lub ogórki korniszony. Pokrój tez pomidory i połóż na wierzchu. Jeśli masz wyobraźnię i jesteś kreatywny, będziesz umiał wymyśleć przepis na niesamowite zapiekanki, świetne na śniadanie czy przekąskę. Chrupiące zapiekanki zawsze są smaczne, pod warunkiem, że nie za bardzo spieczone. Użyj przypraw jakie chcesz, ale żeby nie było za ostro, nie każdy lubi ostro przyprawione potrawy. Nie zapomnij o czosnku lub prażonej cebuli. Cebula ta dodaje niesamowitego zapachu. Przekąską idealną mogą być np. placki. Robi się je szybko i nie potrzeba zbyt wielu produktów. Potrzebujesz mąki ziemniaczanej i pszennej, choć możesz spokojnie użyć i tej tortowej, poza tym twarogu i jedną szklankę śmietany. Przepis nie jest trudny, wszystko razem dokładnie wymieszaj i smaż na patelni. Każdy lubi chrupiące placki, smaczne, smażone na niewielkiej ilości oliwie lub oleju słonecznikowego, a te z dodatkiem sera smakują wyjątkowo. Dopraw odrobiną soli i pieprzu. Placki te smaży się na rozgrzanym oleju, na niewielkim ogniu. Może to być niesamowite śniadanie. Na placek połóż np. dżem lub konfiturę. Koniecznie dodaj zapachu waniliowego do ciasta. Popularne są placki z jabłkami. Smakują wszystkim i je się je przyjemnie. Łatwe do zrobienia. Można dodać do nich waniliowy zapach, cukier waniliowy lub inny, ale jeśli nie chcesz, to niekoniecznie, do prawie wszystkich potraw możesz go dodać, do tych, które są oczywiście z mąki. Z jajek możesz zrobić naprawdę wiele potraw. Smaczne, trochę tuczące, pożywne i nietrudne do zrobienia.