• 07Sie

    Właściwości herbaty odkryto już w starożytnych Chinach, po dziś dzień cenimy ten napój za walory smakowe. Herbaty używamy w zasadzie do każdego posiłku często, aby ją wzbogacić o dodatkowe walory smakowe i zapachowe dodajemy do niej miód, cytrynę czy przyprawy. Herbata jest napojem na pewno pobudzających ze względu na sporą zawartość teiny, ale również rozgrzewającym, nic tak jak gorąca herbata nie rozgrzeje nas w zimne dni. Poza smakiem herbata często ceniona jest także za wartości lecznicze, według przeprowadzonych badań specjalne odmiany herbaty wpływają na skuteczne odchudzanie. Naturalnie, aby proces przebieg pomyślnie musi być połączony z właściwą dietą i ćwiczeniami. Jeśli chodzi o herbaty odchudzające na rynku mamy kilka ich rodzajów. Najbardziej skuteczne odchudzanie, czyli spalanie tkanki tłuszczowej uzyskamy pijąc herbatę zieloną, czerwona lub białą. Przyjrzyjmy się za ten jak działają na nasz organizm herbaty odchudzające? Biała herbata odchudzająca ze względu na sporą zawartość kofeiny i poli fenoli powoduje pobudzenie trawienia a tym samym skuteczni odchudzanie. Najbardziej efektywne odchudzanie uzyskamy jednak pijąc herbatę zieloną, ta wspomaga spalanie tłuszczu, obniża poziom cholesterolu i cukru we krwi. Kolejnym sposobem walki z nadwagą jęt herbata czerwona, ta również przyczynia się do spalania tkanki tłuszczowej. Co ważne herbaty odchudzające nie tylko działają leczniczo i odchudzają, ale przede wszystkim świetnie smakują. Jak widać, aby wspomóc spalanie tłuszczu i odchudzanie nie trzeba wcale chemii i suplementów, wystarczy tylko herbata, która skutecznie działa na odchudzanie.

  • 07Gru

    53Czy słodycze mogą zaszkodzić ?Poza tym udowodniono, że czekolada gorzka wpływa korzystnie na układ krwionośny, obniża ciśnienie krwi i wpływa korzystnie na serce, na naszą główną pompę organizmu. Kolejną zaletą czekolady jest zawartość antyoksydantów. Zwalczają one wolne rodniki, które powodują zniszczenie komórek. Są również podejrzenia, że wolne rodniki są odpowiedzialne za mutacje w kodzie DNA co skutkuje nowotworem. Czekolada skutecznie unieszkodliwia większość tych substancji. Czekolada zawiera także mnóstwo mikroelementów, głównie magnez i żelazo. Pierwszy z nich wpływa pozytywnie na pamięć i prawidłowe funkcjonowanie mózgu. Drugi natomiast jest niezbędny w produkcji czerwonych krwinek i szczególnie wskazany dla kobiet. Czekolada jak wiadomo bardzo pomaga w poprawie naszego humoru. Wpływa pozytywnie na nasz tok myślenia, na nasze emocje, pozytywne myślenie i dobre samopoczucie. Jest do tego niestety wysoko kaloryczne, zatem nie jest wskazana w większych ilościach, a osoby będące na diecie powinny się jej kategorycznie wystrzegać. Czy wszystkie napoje są zdrowe dla naszego organizmu Kolejną grupą bądź elementami naszego dziennego spożycia są napoje, zwane też używkami, jak kawa czy herbata. Zawierają związki antyutleniające i mają wpływ na ogólny stan organizmu. W kawie wyróżniamy kofeinę, należąca do alkaloidów. Podwyższa ciśnienie krwi i poprawia pamięć krótkotrwałą. Ponadto dotlenia organizm i zapobiega wielu chorobom np. cukrzycy. W przypadku herbaty działanie jest podobne. W starożytnej Japonii i Chinach lekarze polecali picie herbaty jako naturalny medykament na wszystkie dolegliwości. Jednak są to napary, które posiadają skutki uboczne. Zarówno kawa jak i herbata może się przyczyniać do alergii, może powodować zawały serca. Ponadto negatywnie wpływają na gospodarkę mineralną organizmu – w nadmiernych ilościach wypłukują związki mineralne głownię wapń i żelazo. Najważniejszym napojem w naszej codziennej diecie jest woda mineralna. Naturalna, nie zawiera konserwantów ani substancji słodzących, nie posiada skutków ubocznych. Jest niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, stanowi środowisko wielu reakcji biochemicznych w komórkach. Jest także środowiskiem, gdzie rozpuszczane są wszystkie związki szkodliwe i w ten sposób są usuwane z komórek.