• 25Sty

    Czekolada a nasze zdrowie? Każdy z nas uwielbia czekoladę, możemy ją zakupić nie tylko w formie tabliczek, ale jako batoniki, cukierki. Dziś w czekoladzie wykonuje się większość deserów. Czekolada ceniona jest przede wszystkim za smak. Lubimy, kiedy jest słodka wówczas poprawia nasze samopoczucie i powoduje miłe dla zmysłów doznania smakowe. Czekolada poza smakiem może mieć tez właściwości lecznicze, o których mało, kto już wie. Aby czekolada pozytywnie wpływała na nasze zdrowie powinna być gorzka. Gorzka czekolada przede wszystkim pozytywnie wpływa na nasze ciśnienie. Jeśli będziemy jeść regularnie po jednej kostce dziennie nie powinniśmy mieć problemów ze skokami ciśnienia, czekolada rozszerza naczynia krwionośne oraz rozrzedza krew, dzięki czemu nie mamy problemów także z miażdżycą. Liczne badania wykazały również, że czekolada gorzka przeciwdziała powstawaniu nowotworów, jak widać nawet słodycze mogą mieć swoje pozytywne strony. Czekoladę bardzo często stosujemy też na zły humor to skuteczny środek antydepresyjny, który poprawia samopoczucie pamiętajmy jednak, aby z nią nie przesadzać. Pomimo wielu cennych właściwości czekolada nadal jest bardzo kaloryczna, jeśli będziemy za często po nią sięgać wówczas możemy sporo przytyć. Dobrze też wybierając deser skłaniać się w kierunku gorzkiej czekolady a nie mlecznej, ta druga to ogromne źródło cukru.

  • 08Sty

    Fast food a zdrowie? Któż z nas nie lubi dań na wynos? Są przede wszystkim smaczne i bardzo aromatyczne. Czasami nie jesteśmy wręcz w stanie przejść obok baru nie kupując czegoś na szybko. Daniami fast food będziemy określamy wszelkie zapiekanki, hamburgery czy frytki, których nie brakuje w żadnym barze czy nawet restauracji. Fast food trafiły do Polski z Ameryki gdzie okazały się prawdziwym hitem. Amerykanom tak zasmakowały dania na szybko, że w krótkim czasie stały się podstawową formą ich pożywiania. Czy jednak dania takie są zdrowe dla naszego organizmu? Oczywiście, że nie większość z nich smażonych jest na głębokim tłuszczu, co za tym idzie dostarczamy do naszego organizmu olbrzymie dawki kalorii, które ciężko jest spalić w rezultacie odkłada nam się potężną tkanka tłuszczowa. Większość dań ma też w swoim składzie liczne utrwalacze oraz substancje konserwujące, co niekorzystnie wpływa na nasz organizm. Jedzenie powinno dostarczać witamin i składników mineralnych w przypadku dań na szybko jest to nie możliwe. Z powodu sztucznych składników wciąż mamy na nie apetyt, mało tego nadal odczuwamy głód. Fas foody szybko uzależniają nas od siebie i w konsekwencji nasz organizm na tym traci. Na dania takiego typu można sobie pozwolić, ale tylko raz na jakiś czas. Lepiej skierować się w stronę warzyw i owoców, które są największym źródłem witamin i składników mineralnych.

  • 22Sie

    Bardzo ważnym zagadnieniem, o którym często zapominamy w walce z nadwagą jest nasz metabolizm, czyli szybkość, z jaką organizm spala energię. Co ciekawe największą i zarazem najlepszą przemianę materii odnotowuje się w okresie dojrzewania, wówczas jemy wiele, ale mało przybieramy, to wypadkowa tego, że organizm potrzebuje więcej energii do funkcjonowania. Wraz z wiekiem poziom przemiany materii maleje, a co gorsze u kobiet jest znacznie mniejszy ze względu ani budowę fizjologiczną i wiejesz zawartość tkanki tłuszczowej. Sam metabolizm uzależnionym jest od kilku czynników, czyli masy ciała, wzrostu, pluci czy nawet naszego zdrowia, odwiedzono naukowo, że przebyte choroby spowalniają nasz metabolizm. Metabolizm, czyli przemiana substancji w wartości energetyczne jest bardzo ważnym aspektem dla naszego organizmu, to od niego zależy jak szybko pozbywamy się tkanki tłuszczowej i zbędnych kilogramów. Co ważne jest kilka istotnych sposobów na pobudzenie metabolizmu a tym samym szybsze odchudzanie się. Najważniejszym sposobem na pobudzenie metabolizmu jest właściwa dieta, czyli odpowiednie łączenie składników odżywczych, unikanie tłuszczy i posiłki o stałych porach. Sama dieta powinna być bogata głównie w błonnik i węglowodany, ponieważ one pobudzają parce jelit i przemianę metali. Jeśli narzekamy na słabą przemianę materii powinniśmy udach się do dietetyką, ten na podstawie wzrostu i smsy naszego cieliła ustali odpowiednią wartość pokarmu, jaki musimy dostarczyć organizmowi do funkcjonowania. Polacy najczęściej w kwestii diety popełnią błąd w postaci głodzenia się lub nadmiernego obżarstwa, to na pewno nie pomoże w zgubieniu kilogramów. Kolejnym mitem metabolizmu jest spożywanie alkoholu, ta urywaka w dobrze zbilansowanej diecie jest zakazana.

  • 29Paź

    63Przyjemność i obowiązek. Jedzenie jak oczywiście powszechnie wiadomo jest to jeden z naszych obowiązkowych czynników, który będzie nas utrzymywał przy życiu. Jedzenie jednak oprócz właśnie tego, że gwarantuje nam przeżycie, dzięki temu, że dostarcza naszemu organizmowi podstawowych i do tego niezbędnych składników odżywczych to jeszcze może być naprawdę bardzo dużą przyjemnością. Nie od dzisiaj przecież wiadomo, że jedzenie to przyjemność, tym bardziej jeżeli będziemy spożywali odpowiednio przyrządzone posiłki, które oczywiście będą smaczne. Należy jednak pamiętać, że nawet z jedzeniem nie powinno się przesadzać, ponieważ może to prowadzić d naprawdę wielu problemów natury po pierwsze zdrowotnej i nie tylko. Dlatego te zawsze należy pamiętać, aby tą przyjemność dozować sobie z odpowiednim umiarem, gdyż tyko w ten sposób można uniknąć różnego rodzaju nieprzyjemności, ale też należy zwracać uwagę na składniki jedzenia, gdyż nasz organizm potrzebuje określonych składników odżywczych bardziej, a innych zdecydowanie mniej. W jedzeniu. Każdy rodzaj jedzenia składa się oczywiście z określonych składników, dlatego też warto jest na tego typu rzeczy zwraca uwagę. Nasze organizmy do przeżycia potrzebują kilku podstawowych związków, takich jak na przykład witaminy, tłuszcze, węglowodany czy też sole mineralne, jednakże niektóre potrawy zawierają ich więcej a inne mniej. Dlatego też ważne jest podawanie odpowiednio zbilansowanych potraw, które będą mogły dostarczać organizmowi jak najwięcej korzystnie działających takich składników. Należy także jednakże pamiętać o tym, że składniki, które są wręcz niezbędne do tego, aby utrzymać organizm w zdrowiu, to jednak jeżeli będą one używane w nadmiarze, to mogą one nawet szkodzić prowadzić do różnego rodzaju chorób czy też innych problemów. Najgroźniejsze są chyba zbyt często spożywane tłuszcze i węglowodany, które się odkładają w postaci tłuszczu, a to może prowadzić do otyłości, która z kolei może być przyczyną wielu różnych chorób, a to niewątpliwie będzie miało na as naprawdę bardzo niekorzystny wpływ.