• 23Lis

    43Pij mleko, będziesz wielki.Korzyścią z mleka jest nie tylko białko, ale także i wapń. Bierze on udział w budowie i odbudowie kości. Reguluje także gospodarkę hormonalną organizmu. Wapń jest niezbędny podczas skurczu i rozkurczu mięśnia, kiedy współpracuje z innymi związkami takimi jak sód czy potas. Dodatkowym atutem produktów mlecznych jest ich kwasowość oraz obecność bakterii probiotycznych lub prebiotycznych. Są to organizmy, które podawane z mlekiem przeżywają w środowisku żołądka i w stanie nienaruszonym przechodzą do jelit. Odpowiedzialne są za ochronę immunologiczną organizmu i regulują perystaltykę jelit. Białka glutenu są traktowane jako ciała obce i organizm broni się przed nimi. W tym wypadku produkuje się chleb bezglutenowy, gdzie naturalne białka zbożowe zastępuje się innymi białkami – mogą one pochodzić z maki kukurydzianej lub kaszy jaglanej. Jest to jedyne lekarstwo na tę chorobą, zwana celiakią. Chleb z takiej mąki posiadającej owe białka ma zupełnie inne właściwości organoleptyczne i reologiczne niż tradycyjny wypiek. Ciekawym rodzajem chleba jest również chleb graham pieczony ze specjalnego rodzaju mąki (jest to najczęściej podrabiany chleb w Polsce) oraz chleb orkiszowy, znany przede wszystkim na wschodzie kraju. Główny składnik naszej diety.Ciekawa odmiana mięsa i alternatywą dla wegetarian może być ryba. Tkanka mięśniowa ryby posiada podobny skład chemiczny jak mięso wieprzowe, a wzbogacone jest o kwasy tłuszczowe Omega – 3 i Omega – 6. Ryby nie wchłaniają tyle tłuszczu podczas smażenia jak wołowina i są stosunkowo łatwe w przyrządzeniu. I są dużo łatwiej strawne niż tradycyjnie używane mięso. Rzecz, która obecnie niepokoi lekarzy i dietetyków to spadek spożycia mięsa na rzecz produktów mięsopodobnych, jak parówki. Może się to bardzo niekorzystnie odbić na kondycji społeczeństw Europy, ponieważ ten problem nie dotyczy tylko Polski. Jako jeden z powodów takiej tendencji musimy podać niewątpliwie i znacznie rosnące ceny mięsa, czy to wieprzowego, wołowego czy drobiowego. Rosną nie tylko ceny mięs zwierząt hodowlanych, ale także i cena ryb, która w naszym kraju, w Polsce była i tak już dość wysoka, to kolejna podwyżka doprowadza do sytuacji iż koszt ryb jest naprawdę bardzo wysoki. Dużo częściej teraz ludzie kupują paluszki rybne czy innego tego typu produkty, które są tańsze, ale i dużo mniej zdrowsze. Niezbędne do życia, ale w ograniczonych ilościach.Tłuszcze dzielą się na dwie grupy, na tłuszcze nasycone i tłuszcze nienasycone. Możemy je także dzielić na tłuszcze zwierzęce i tłuszcze roślinne. Zajmijmy się jednak może na początek grupą tłuszczy, taką jak tłuszcze złożone. Są wykorzystywane w organizmie przede wszystkim jako budulec. Wśród nich można wymienić cholesterol. Związek, który jest niezbędny dla naszego zdrowia i prawidłowego funkcjonowania tkanek i narządów. Wchodzi w skład materiałów budulcowych błon komórkowych, odpowiedzialny za gospodarkę hormonalną i prawidłowe funkcjonowanie układu krwionośnego. Jednak jego nadmiar może mieć poważne następstwa zdrowotne, takie jak zawał czy nadciśnienie. Dlatego tak ważna jest zbilansowana dieta. Tłuszcze złożone w organizmach roślinnych wchodzą w skład związków zapachowych. Tłuszcz jest istotny z jeszcze jednego powodu, paradoksalnie zawsze negowanego. Pełni on funkcje ochronną wchodząc w skład tkanki tłuszczowej. Jest to niezwykle istotne z punktu widzenia naturalnej temperatury ciała. Chroni nas przed wychłodzeniem organizmu.

  • 05Lis

    41De wolej jest to rodzaj mięsa. Naturalnie można być wykonywany z różnego rodzaju mięsa ponieważ możemy postać się z mięsem drobiowym lub wieprzowym. W zasadzie de wolaj jest bardzo zbliżony smakiem oraz wyglądem do schaba. Jest tka jakby jego przeróbka ponieważ posiada nadzienie które nadaje mu lepszych walorów smakowych. De wolaj z racji tego że jest nadziewany musi być również panierowany po to aby środek nie wypadł nam podczas obróbki cieplej. De wolaja można w sumie nadziewać wszystkim ponieważ bardzo wiele składników pasuje do mięsa wieprzowego jaki do drobiowego mowa tutaj przede wszystkim o pieczarkach, serze żółtym czy też warzywach. De wolaje są podawane jako danie zasadnicze ponieważ są bardzo sycące. Można je podawać również z ziemiankami jak zestawem surówek. Nazwa tego rodzaju dania wzięła się od francuskiej potrawy. De wolaj oznacza mięso zawijane ponieważ tak właśnie wygląda co ważne poddaje się je nie tylko smażeniu ale też gotowaniu ponieważ należy zadbać o to aby mięso nie było w środku surowe. Ubijanie mięsa jest to rozdaj czynności. Jak powszechnie wiadomo mięso najczęściej znajduje się w całych partiach a są one zbyt masywne aby wykonywać z nich schaby dlatego tez mięso to porcjuje się musi mieć ono około pięciu centymetrów grubości czyli średnio ważyć około ośmiu do dziesięciu gram. Tak podzielone mięso należy dokładnie ubić czyli zadziałać na powierzchni młotkiem do mięsa. Młotek taki ułatwia nadanie mięsu odpowiedniej wielkości oraz grubości która jest bardzo istotna. Mięso należy rozbijać jak najcieniej ponieważ później będzie ono jeszcze zawijane i jeśli będzie zbyt grube może się nie dopiec. Ubijanie mięsa musi być bardzo dokładne ponieważ musi być ubite na równą grubość dlatego też czynność ta wykonujemy po oby stronach mięsa. Aby ułatwić sobie zadnie dobrze jest mięso nasączać wodą ponieważ wtedy nie przykleja się do drewnianej powierzchni. mięso powinno być tak cienkie że aż przezroczyste dlatego też trzeba wkładać w tą czynność dużo pracy i siły.

  • 11Paź

    14Szybki obiad z makaronu i jajek. Kup paczkę makaronu jakiego chcesz. Może to być makaron nitki lub świderki, jaki akurat znajdziesz w sklepie. Najlepszy jest ten z większymi kluskami, nie klei się. Użyj sześciu jajek, ale niekoniecznie tylu. Szybkie danie nie zajmuje wiele czasu. Robi się je błyskawicznie. Po ugotowaniu jakiegokolwiek makaronu, wrzuć go na patelnię i smaż na niewielkim ogniu. Dopraw solą, pieprzem, ziołami, jakimi ziołami masz do wyboru. Następnie wbij kilka jajek i lekko mieszaj, nie za energicznie. Jajko się zetnie, usmaży, powstanie smaczne danie idealne na śniadanie. Nie tylko jajko sadzone czy ugotowane na miękko ma dobry smak. To bardzo sycące i pożywne danie. Można je jeść razem z ogórkami lub pomidorami. Jak kto woli. Może to być też danie obiadowe, lepiej smakuje z dodatkiem jakiegoś mięsa. Koniecznie dodaj zioła, lub mieszankę ziół – zioła prowansalskie, świetnie smakują z jajkiem i makaronem. Makaron jest częstym składnikiem obiadów, przekąsek, i innych dań. Ciekawym daniem jest połączenie jajek i pomidorów. Spróbuj wykonać to danie. Smaczna potrawa składająca się jedynie z jajek i pomidorów, mogą to być nawet i ogórki, ale znacznie lepiej jajka smakują z pomidorami, do tego dobrze przyprawionymi. Są tez dodawane często do jajecznicy, pokrojone na kawałki, tworzą niepowtarzalny smak jajecznicy. Kto nie lubi tej potrawy , to głównie śniadanie. Jest pyszne i aromatyczne, zadowoli każdego, kto lubi jajka pod każdą postacią. Wykrój z pomidorów wnętrze, delikatnie by nie naciąć skórki. Utworzy się tzw „naczynko”, w środek wsadź jajko. Układaj wszystko na blasze, najlepiej by było to kilka pomidorów. Ułożone jednocześnie na jednej blasze, posyp delikatnie świeżo startym żółtym serem i ziołami. Jajko się zetnie, podobnie jak sadzone na patelni. Oczywiście wlej jajko surowe, na wierzch mogą być kawałki szynki lub boczku, kiełbasa pokrojona w kostkę tez jest dobrym przysmakiem i na wierzchu ser. Zapach jest niesamowity. Smakuje wybornie, może to być również na śniadanie i nie tylko.