• 25Sty

    Czekolada a nasze zdrowie? Każdy z nas uwielbia czekoladę, możemy ją zakupić nie tylko w formie tabliczek, ale jako batoniki, cukierki. Dziś w czekoladzie wykonuje się większość deserów. Czekolada ceniona jest przede wszystkim za smak. Lubimy, kiedy jest słodka wówczas poprawia nasze samopoczucie i powoduje miłe dla zmysłów doznania smakowe. Czekolada poza smakiem może mieć tez właściwości lecznicze, o których mało, kto już wie. Aby czekolada pozytywnie wpływała na nasze zdrowie powinna być gorzka. Gorzka czekolada przede wszystkim pozytywnie wpływa na nasze ciśnienie. Jeśli będziemy jeść regularnie po jednej kostce dziennie nie powinniśmy mieć problemów ze skokami ciśnienia, czekolada rozszerza naczynia krwionośne oraz rozrzedza krew, dzięki czemu nie mamy problemów także z miażdżycą. Liczne badania wykazały również, że czekolada gorzka przeciwdziała powstawaniu nowotworów, jak widać nawet słodycze mogą mieć swoje pozytywne strony. Czekoladę bardzo często stosujemy też na zły humor to skuteczny środek antydepresyjny, który poprawia samopoczucie pamiętajmy jednak, aby z nią nie przesadzać. Pomimo wielu cennych właściwości czekolada nadal jest bardzo kaloryczna, jeśli będziemy za często po nią sięgać wówczas możemy sporo przytyć. Dobrze też wybierając deser skłaniać się w kierunku gorzkiej czekolady a nie mlecznej, ta druga to ogromne źródło cukru.

  • 28Cze

    Owoc jest to rodzaj pokarmu. Owoce dzielimy ze względu na to gdzie zostały wyhodowane na te krajowe oraz egzotyczne. Krajowym owocem może być na przykład jabłko ponieważ nie wymaga szczególnego traktowania i może rosnąć również w Polsce. Inaczej jest z owocami egzotycznymi ponieważ te importujemy nasz klimat nie pozwala na hodowlę tych owoców. Owoce mogą być dodatkami do ciast ale nie tylko ponieważ mogą być spożywane samodzielnie jako pomysł na podwieczorek. Najczęściej serwuje się w tej porze banany ponieważ one zawierają dużo witamin i odpowiadają za naszą pamięć czyli spożywając je możemy być pewni ze nasza pamięć będzie lepsza, myślenie z resztą też. owoce jednak przed podanie należy dokładnie oczyścić pod bieżącą wodą. Mogą być podawane w całości lub bez skorki jeśli je obieramy należy robić to bardzo cienko ponieważ pod skorka jest bardzo dużo cennych witamin. Wraz z obieraniem owoc naturalnie traci je. Owoce są bogatym źródłem witamin oraz wody ponieważ znakomicie gaszą pragnienie. Słodycze jest to duża grupa pustych kalorii. Słodycze bez względu na to pod jaką postacią występują to jednak nigdy nie dostarczają naszemu organizmowi witamin czy składników mineralnych ponieważ ich zwyczajnie nie posiadają. Jaki jest wiec cel ich podawania. A wiec jednym z nich jest fakt ze dodają dużo energii jeśli nasz organizm jest przemęczony wystarczy tylko czekolada aby lepiej się poczuć i mieć siły na resztę dnia. Ze słodyczami nie należy jednak przesadzać ponieważ w zbyt duże ilości mogą powodować otyłość ponieważ odkłada się nasza tkanka tłuszczowa lub liczne problemy ze zdrowiem takie jak cukrzyca czy próchnica. Dlatego też w przedszkolu słodycze są bardzo skrupulatnie wydzielane tak aby nie zaszkodziły jest to na przykład kostka czekolady lub batonik. Po każdym takim posiłku dzieci muszą umyć żeby ponieważ one w szczególności są narażone na działanie cukrów prostych. Zaletą słodyczy jest fakt ze powodują uwolnienie endomorfin czyli hormonów szczęścia po których lepiej się czujemy.

  • 07Gru

    53Czy słodycze mogą zaszkodzić ?Poza tym udowodniono, że czekolada gorzka wpływa korzystnie na układ krwionośny, obniża ciśnienie krwi i wpływa korzystnie na serce, na naszą główną pompę organizmu. Kolejną zaletą czekolady jest zawartość antyoksydantów. Zwalczają one wolne rodniki, które powodują zniszczenie komórek. Są również podejrzenia, że wolne rodniki są odpowiedzialne za mutacje w kodzie DNA co skutkuje nowotworem. Czekolada skutecznie unieszkodliwia większość tych substancji. Czekolada zawiera także mnóstwo mikroelementów, głównie magnez i żelazo. Pierwszy z nich wpływa pozytywnie na pamięć i prawidłowe funkcjonowanie mózgu. Drugi natomiast jest niezbędny w produkcji czerwonych krwinek i szczególnie wskazany dla kobiet. Czekolada jak wiadomo bardzo pomaga w poprawie naszego humoru. Wpływa pozytywnie na nasz tok myślenia, na nasze emocje, pozytywne myślenie i dobre samopoczucie. Jest do tego niestety wysoko kaloryczne, zatem nie jest wskazana w większych ilościach, a osoby będące na diecie powinny się jej kategorycznie wystrzegać. Czy wszystkie napoje są zdrowe dla naszego organizmu Kolejną grupą bądź elementami naszego dziennego spożycia są napoje, zwane też używkami, jak kawa czy herbata. Zawierają związki antyutleniające i mają wpływ na ogólny stan organizmu. W kawie wyróżniamy kofeinę, należąca do alkaloidów. Podwyższa ciśnienie krwi i poprawia pamięć krótkotrwałą. Ponadto dotlenia organizm i zapobiega wielu chorobom np. cukrzycy. W przypadku herbaty działanie jest podobne. W starożytnej Japonii i Chinach lekarze polecali picie herbaty jako naturalny medykament na wszystkie dolegliwości. Jednak są to napary, które posiadają skutki uboczne. Zarówno kawa jak i herbata może się przyczyniać do alergii, może powodować zawały serca. Ponadto negatywnie wpływają na gospodarkę mineralną organizmu – w nadmiernych ilościach wypłukują związki mineralne głownię wapń i żelazo. Najważniejszym napojem w naszej codziennej diecie jest woda mineralna. Naturalna, nie zawiera konserwantów ani substancji słodzących, nie posiada skutków ubocznych. Jest niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, stanowi środowisko wielu reakcji biochemicznych w komórkach. Jest także środowiskiem, gdzie rozpuszczane są wszystkie związki szkodliwe i w ten sposób są usuwane z komórek.

  • 15Paź

    31Kuchnie świata na jednym talerzu Kuchnia amerykańska często jest nazywana tak potocznie, ponieważ faktycznie nie ma czegoś takie jak kuchnia amerykańska, nie wykształciła się ona z tego powodu gdyż Ameryka nie jest rdzennym państwem z tradycją, jest to zlepek różnego rodzaju kultur i cywilizacji narodów które przypłynęły do Ameryki licząc na szczęście. Zatem kuchnia amerykańska to nic innego jak grupa kuchni światowych połączonych w jedność. Pozostałe grupy zaczęły asymilować się ze środowiskiem amerykańskim. Efektem są wszystkie fast – foody, w których można dostać dania kuchni regionalnych, które tylko nazwą przypominają te dania. Kolejne pokolenia imigrantów porzucają nawyki żywieniowe swoich przodków i eksperymentują z innymi kuchniami świata – jest to bardzo ciekawe zjawisko z punktu widzenia socjologii. Cecha charakterystyczna – wszystko jest wysycone tłuszczem. Bardzo dużo potraw (frytki, mięsa, warzywa) przygotowywane jest w głębokim oleju i smażone dość długo. Odbija się to niekorzystnie na kondycji społeczeństwa amerykańskiego, które jest uważane za najbardziej otyłą kulturę świata. Otyłość w tym kraju ma też inne źródło – w tym kraju bardzo popularne są słodycze i wyroby słodkie. Zwykły banan w niezwykłej formie Kuchnia południowo amerykańska opiera się głównie na składnikach dostępnych na miejscu. Najbardziej znana jest kuchnia z północy kontynentu, gdzie jest najwięcej turystów i obserwuje się największe bogactwo składników z uwagi na bliskość lasów tropikalnych. W zasadzie nie ma jednej podstawy, którą można by było uznać za wiodącą w tego typu kuchni. Każdy kraj wykształcił swoje charakterystyczne elementy, których nie można znaleźć nigdzie indziej. W Brazylii i Ameryce Środkowej popularne są tortille. Są to placki tworzone poprze mieszaninę mąki kukurydzianej i wody, następnie smażone na patelni. Serwowane są z dodatkiem różnych warzyw, mięsa czy dla turystów nawet na słodko. Kukurydza bowiem jest tu postawą życia i to właśnie ona dostarcza mąki na chleb i inne przetwory. Ciekawe jest to, że nie obserwuje się w tym kręgu kulturowym tak ogromnego wpływu na życie fast foodów, jak to jest w USA czy Europie. Owszem w miastach są dostępne, jednak na prowincjach w dalszym ciągu gotuje się tradycyjnie.