• 24Sty

    Jak jedzenie wpływa na nasze zdrowie i życie? Jedzenie jest nam potrzebne do prawidłowego funkcjonowania to paliwo, które napędza wszystkie mięśnie oraz kończyny. To, co spożywamy ma ogromny wpływ na nasze zdrowie oraz dobre samopoczucie. Po pierwsze, aby być zdrowym musimy zwracać uwagę, na jakość naszego z pożywienia, czyli musi być zdrowe i bogate w witaminy. Kolejnym aspektem jest ilość spożywanego pokarmu. Jeśli dostarczamy go zbyt wiele wówczas odkłada się w postaci tkanki tłuszczowej w naszym ciele. Aby nie tyć i nie być równocześnie głodnymi powinniśmy jadać małe posiłki, ale o stałych porach wówczas nasz organizm zdąży je spalić i dostarczyć maksimum energii do naszego ciała. Jedzenie ma wielki wpływ na nasze samopoczucie, kiedy jemy lekkie potrawy i zdrowe czujemy się bardziej ożywieni i weseli z kolei tłuste jedzenie powoduje tylko wzdęcia i uczucie ciężkości. Nie bez znaczenia dieta jest też dla zdrowia, jeśli w organizmie brakuje cennych witamin szybciej narażeni jesteśmy na infekcje i rożnego typu choroby. Dobrze zbilansowana dieta pozwoli nam ochronić się przed wirusami i zwalczyć ewentualne choroby. Co ważne wielu z nas ma poważny problem z odżywianiem wynika on przede wszystkim ze złych nawyków, które zakorzeniły się w nas w dzieciństwie. Kolejnym podwodem jest też niewiedza mało, kto wie jak pożywienie wpływa na organizm.

  • 26Paź

    Złe nawyki żywieniowe a nasza figura Jeśli zależy nam na zdrowiu oraz pięknej figurze powinniśmy skupić się przede wszystkim na właściwie zbilansowanej diecie. Wiele złych nawyków, jakich wyuczyliśmy się w dzieciństwie negatywnie wpływ na nasz wygląd oraz samopoczucie. Jeśli zależy nam na dobrej figurze powinniśmy prace nad sobą zacząć od całkowitego przełomowi z naszym pożywieniu. Na początek musimy pamiętać, że ważne jest systematyczne jedzenie, powinniśmy jadać pięć posiłków dziennie. Wyznaczmy sobie odpowiednie godziny na posiłki, dzięki czemu staną się naszym nawykiem. Najgorszym pomysłem na schudniecie czy zdobycie pięknej figury są głodówki, ponieważ te prowadzą do efektu jajo, czyli wahań wagi poza tym degradują nasz organizm. Brakuje w nim witamin, białek, co odbija się na naszym wyglądzie oraz zdrowiu, częściej też zapadamy na choroby oraz czujemy się wciąż przemęczeni. Kolejnym krokiem jest opracowanie dobrej diety, musi ona zawierać witaminy i składniki mineralne na nich bazujemy omijamy za to tłuszczy cukry oraz sól, ponieważ ta powoduje gromadzenie wody w organizmie a cukry i tłuszcze odkładają się w postaci tkanki tłuszczowej. Złe nawyki żywieniowe są poważnym problemy w dostarczaniu organizmu właściwych substancji, można jednak z tym walczyć. Co ważne rośnie wciąż świadomość ludzka na temat wpływu odżywiania się na nasze zdrowie oraz figury, co skutkuje zdrowszym modelem życia u wielu ludzi.

  • 08Sty

    Fast food a zdrowie? Któż z nas nie lubi dań na wynos? Są przede wszystkim smaczne i bardzo aromatyczne. Czasami nie jesteśmy wręcz w stanie przejść obok baru nie kupując czegoś na szybko. Daniami fast food będziemy określamy wszelkie zapiekanki, hamburgery czy frytki, których nie brakuje w żadnym barze czy nawet restauracji. Fast food trafiły do Polski z Ameryki gdzie okazały się prawdziwym hitem. Amerykanom tak zasmakowały dania na szybko, że w krótkim czasie stały się podstawową formą ich pożywiania. Czy jednak dania takie są zdrowe dla naszego organizmu? Oczywiście, że nie większość z nich smażonych jest na głębokim tłuszczu, co za tym idzie dostarczamy do naszego organizmu olbrzymie dawki kalorii, które ciężko jest spalić w rezultacie odkłada nam się potężną tkanka tłuszczowa. Większość dań ma też w swoim składzie liczne utrwalacze oraz substancje konserwujące, co niekorzystnie wpływa na nasz organizm. Jedzenie powinno dostarczać witamin i składników mineralnych w przypadku dań na szybko jest to nie możliwe. Z powodu sztucznych składników wciąż mamy na nie apetyt, mało tego nadal odczuwamy głód. Fas foody szybko uzależniają nas od siebie i w konsekwencji nasz organizm na tym traci. Na dania takiego typu można sobie pozwolić, ale tylko raz na jakiś czas. Lepiej skierować się w stronę warzyw i owoców, które są największym źródłem witamin i składników mineralnych.

  • 13Lis

    Leczenie anemii Anemia oznacza niedokrwistość i jest bardzo trudnym schorzeniem. W zasadzie anemie można zdiagnozować badając krew, czyli wykonując morfologię, jeśli wyjdzie ona zła wówczas czeka nas wdrożenie leczenia. Zazwyczaj w takich wypadkach podaje się małemu pacjentowi żelazo, kwas foliowy oraz witaminy z grupy b. można je dostarczyć do ciała w postaci płynu, tabletek czy nawet zastrzyku wszystko zależy już od wieku dziecka. Samo stosowanie leków jest długofalowe powinno trwać 2-3 miesiące, aby zażegnać anemie i wzmocnić cały organizm dziecka. Poza lekami watro walkę z anemią wzbogacić o właściwa dietę, czyli bogatą w żelazo. Znajdziemy je przede wszystkim w mięsie czy warzywach strączkowych. Na pewno dziecko wybierze jakieś smakołyki z tej grupy. W diecie ważnym elementem pokarmowym są też warzywa oraz owoce, ponieważ są bogatym źródłem witamin w tym witaminy c, która wspomaga wchłanianie żelaza. Dieta musi być pełnowartościowa i dobrze zbilansowana. Nie możemy bagatelizować anemii, ponieważ nieleczone schorzenie przyczynia się do powstania wielu bardziej szkodliwych chorób takich jak choroby nerek, stawów czy wątroby. Leczenie anemii jest długim procesem jednak potrzebnym, ważnym czynnikiem jest tutaj też czas, jeśli w porę zdiagnozujemy anemie leczenie pójdzie sprawniej a organizm dziecka nie ulegnie tak dużemu wyniszczeniu.