• 08Sty

    Fast food a zdrowie? Któż z nas nie lubi dań na wynos? Są przede wszystkim smaczne i bardzo aromatyczne. Czasami nie jesteśmy wręcz w stanie przejść obok baru nie kupując czegoś na szybko. Daniami fast food będziemy określamy wszelkie zapiekanki, hamburgery czy frytki, których nie brakuje w żadnym barze czy nawet restauracji. Fast food trafiły do Polski z Ameryki gdzie okazały się prawdziwym hitem. Amerykanom tak zasmakowały dania na szybko, że w krótkim czasie stały się podstawową formą ich pożywiania. Czy jednak dania takie są zdrowe dla naszego organizmu? Oczywiście, że nie większość z nich smażonych jest na głębokim tłuszczu, co za tym idzie dostarczamy do naszego organizmu olbrzymie dawki kalorii, które ciężko jest spalić w rezultacie odkłada nam się potężną tkanka tłuszczowa. Większość dań ma też w swoim składzie liczne utrwalacze oraz substancje konserwujące, co niekorzystnie wpływa na nasz organizm. Jedzenie powinno dostarczać witamin i składników mineralnych w przypadku dań na szybko jest to nie możliwe. Z powodu sztucznych składników wciąż mamy na nie apetyt, mało tego nadal odczuwamy głód. Fas foody szybko uzależniają nas od siebie i w konsekwencji nasz organizm na tym traci. Na dania takiego typu można sobie pozwolić, ale tylko raz na jakiś czas. Lepiej skierować się w stronę warzyw i owoców, które są największym źródłem witamin i składników mineralnych.

  • 18Gru

    Anemia To, co jemy w znaczący sposób wpływa na nasze zdrowie. Jeśli dieta jest uboga w witaminy i składniki mineralne bardzo szybko możemy złapać infekcje czy nawet anemię. Przyjrzyjmy się za ten, czym jest anemia? Anemia jest chorobą polegającą na zmniejszeniu ilości czerwonego barwnika krwi. Najczęściej zdarza się u dzieci w wieku przedszkolnym, ponieważ te narażone są na szybki skok rozwojowy i wzrostowy. Kolejną przyczyną może być anemia wtórna pojawia się, kiedy kobieta będąc w ciąży ma anemie wówczas dziecko również może urodzić się z niedokrwistością. Jest kilka zasadniczych objawów, które mogą nam podpowiedzieć, że nasza pociecha cierpi na anemie, zaliczamy do nich między innymi bladą skórę, ciągłe przemęczenie dziecka i osłabienie koncentracji. Kolejnym wyznacznikiem anemii jest brak apetytu oraz zmiany zachodzące na ciele dziecka, zauważymy łamliwe paznokcie, zajady czy częste infekcje. Organizm nie jest w pełni odżywiony, więc szybciej łapie choroby gorzej je też znosi. Jeśli zauważymy, że z naszym dzieckiem dzieje się coś złego konieczna jest wizyta u pediatry, ten za pośrednictwem badania krwi rozstrzygnie czy mamy do czynienia z anemią i zastosuje odpowiednie leczenie. Anemii nie można bagatelizować, ponieważ jest bardzo ciężkim stanem wpływa też, na jakość życia dziecka jest apatyczne i wycofane w zasadzie nie ma na nic ochoty.

  • 25Sty

    Czekolada a nasze zdrowie? Każdy z nas uwielbia czekoladę, możemy ją zakupić nie tylko w formie tabliczek, ale jako batoniki, cukierki. Dziś w czekoladzie wykonuje się większość deserów. Czekolada ceniona jest przede wszystkim za smak. Lubimy, kiedy jest słodka wówczas poprawia nasze samopoczucie i powoduje miłe dla zmysłów doznania smakowe. Czekolada poza smakiem może mieć tez właściwości lecznicze, o których mało, kto już wie. Aby czekolada pozytywnie wpływała na nasze zdrowie powinna być gorzka. Gorzka czekolada przede wszystkim pozytywnie wpływa na nasze ciśnienie. Jeśli będziemy jeść regularnie po jednej kostce dziennie nie powinniśmy mieć problemów ze skokami ciśnienia, czekolada rozszerza naczynia krwionośne oraz rozrzedza krew, dzięki czemu nie mamy problemów także z miażdżycą. Liczne badania wykazały również, że czekolada gorzka przeciwdziała powstawaniu nowotworów, jak widać nawet słodycze mogą mieć swoje pozytywne strony. Czekoladę bardzo często stosujemy też na zły humor to skuteczny środek antydepresyjny, który poprawia samopoczucie pamiętajmy jednak, aby z nią nie przesadzać. Pomimo wielu cennych właściwości czekolada nadal jest bardzo kaloryczna, jeśli będziemy za często po nią sięgać wówczas możemy sporo przytyć. Dobrze też wybierając deser skłaniać się w kierunku gorzkiej czekolady a nie mlecznej, ta druga to ogromne źródło cukru.

  • 13Lis

    Leczenie anemii Anemia oznacza niedokrwistość i jest bardzo trudnym schorzeniem. W zasadzie anemie można zdiagnozować badając krew, czyli wykonując morfologię, jeśli wyjdzie ona zła wówczas czeka nas wdrożenie leczenia. Zazwyczaj w takich wypadkach podaje się małemu pacjentowi żelazo, kwas foliowy oraz witaminy z grupy b. można je dostarczyć do ciała w postaci płynu, tabletek czy nawet zastrzyku wszystko zależy już od wieku dziecka. Samo stosowanie leków jest długofalowe powinno trwać 2-3 miesiące, aby zażegnać anemie i wzmocnić cały organizm dziecka. Poza lekami watro walkę z anemią wzbogacić o właściwa dietę, czyli bogatą w żelazo. Znajdziemy je przede wszystkim w mięsie czy warzywach strączkowych. Na pewno dziecko wybierze jakieś smakołyki z tej grupy. W diecie ważnym elementem pokarmowym są też warzywa oraz owoce, ponieważ są bogatym źródłem witamin w tym witaminy c, która wspomaga wchłanianie żelaza. Dieta musi być pełnowartościowa i dobrze zbilansowana. Nie możemy bagatelizować anemii, ponieważ nieleczone schorzenie przyczynia się do powstania wielu bardziej szkodliwych chorób takich jak choroby nerek, stawów czy wątroby. Leczenie anemii jest długim procesem jednak potrzebnym, ważnym czynnikiem jest tutaj też czas, jeśli w porę zdiagnozujemy anemie leczenie pójdzie sprawniej a organizm dziecka nie ulegnie tak dużemu wyniszczeniu.