• 29Paź

    63Przyjemność i obowiązek. Jedzenie jak oczywiście powszechnie wiadomo jest to jeden z naszych obowiązkowych czynników, który będzie nas utrzymywał przy życiu. Jedzenie jednak oprócz właśnie tego, że gwarantuje nam przeżycie, dzięki temu, że dostarcza naszemu organizmowi podstawowych i do tego niezbędnych składników odżywczych to jeszcze może być naprawdę bardzo dużą przyjemnością. Nie od dzisiaj przecież wiadomo, że jedzenie to przyjemność, tym bardziej jeżeli będziemy spożywali odpowiednio przyrządzone posiłki, które oczywiście będą smaczne. Należy jednak pamiętać, że nawet z jedzeniem nie powinno się przesadzać, ponieważ może to prowadzić d naprawdę wielu problemów natury po pierwsze zdrowotnej i nie tylko. Dlatego te zawsze należy pamiętać, aby tą przyjemność dozować sobie z odpowiednim umiarem, gdyż tyko w ten sposób można uniknąć różnego rodzaju nieprzyjemności, ale też należy zwracać uwagę na składniki jedzenia, gdyż nasz organizm potrzebuje określonych składników odżywczych bardziej, a innych zdecydowanie mniej. W jedzeniu. Każdy rodzaj jedzenia składa się oczywiście z określonych składników, dlatego też warto jest na tego typu rzeczy zwraca uwagę. Nasze organizmy do przeżycia potrzebują kilku podstawowych związków, takich jak na przykład witaminy, tłuszcze, węglowodany czy też sole mineralne, jednakże niektóre potrawy zawierają ich więcej a inne mniej. Dlatego też ważne jest podawanie odpowiednio zbilansowanych potraw, które będą mogły dostarczać organizmowi jak najwięcej korzystnie działających takich składników. Należy także jednakże pamiętać o tym, że składniki, które są wręcz niezbędne do tego, aby utrzymać organizm w zdrowiu, to jednak jeżeli będą one używane w nadmiarze, to mogą one nawet szkodzić prowadzić do różnego rodzaju chorób czy też innych problemów. Najgroźniejsze są chyba zbyt często spożywane tłuszcze i węglowodany, które się odkładają w postaci tłuszczu, a to może prowadzić do otyłości, która z kolei może być przyczyną wielu różnych chorób, a to niewątpliwie będzie miało na as naprawdę bardzo niekorzystny wpływ.

  • 23Lis

    43Pij mleko, będziesz wielki.Korzyścią z mleka jest nie tylko białko, ale także i wapń. Bierze on udział w budowie i odbudowie kości. Reguluje także gospodarkę hormonalną organizmu. Wapń jest niezbędny podczas skurczu i rozkurczu mięśnia, kiedy współpracuje z innymi związkami takimi jak sód czy potas. Dodatkowym atutem produktów mlecznych jest ich kwasowość oraz obecność bakterii probiotycznych lub prebiotycznych. Są to organizmy, które podawane z mlekiem przeżywają w środowisku żołądka i w stanie nienaruszonym przechodzą do jelit. Odpowiedzialne są za ochronę immunologiczną organizmu i regulują perystaltykę jelit. Białka glutenu są traktowane jako ciała obce i organizm broni się przed nimi. W tym wypadku produkuje się chleb bezglutenowy, gdzie naturalne białka zbożowe zastępuje się innymi białkami – mogą one pochodzić z maki kukurydzianej lub kaszy jaglanej. Jest to jedyne lekarstwo na tę chorobą, zwana celiakią. Chleb z takiej mąki posiadającej owe białka ma zupełnie inne właściwości organoleptyczne i reologiczne niż tradycyjny wypiek. Ciekawym rodzajem chleba jest również chleb graham pieczony ze specjalnego rodzaju mąki (jest to najczęściej podrabiany chleb w Polsce) oraz chleb orkiszowy, znany przede wszystkim na wschodzie kraju. Główny składnik naszej diety.Ciekawa odmiana mięsa i alternatywą dla wegetarian może być ryba. Tkanka mięśniowa ryby posiada podobny skład chemiczny jak mięso wieprzowe, a wzbogacone jest o kwasy tłuszczowe Omega – 3 i Omega – 6. Ryby nie wchłaniają tyle tłuszczu podczas smażenia jak wołowina i są stosunkowo łatwe w przyrządzeniu. I są dużo łatwiej strawne niż tradycyjnie używane mięso. Rzecz, która obecnie niepokoi lekarzy i dietetyków to spadek spożycia mięsa na rzecz produktów mięsopodobnych, jak parówki. Może się to bardzo niekorzystnie odbić na kondycji społeczeństw Europy, ponieważ ten problem nie dotyczy tylko Polski. Jako jeden z powodów takiej tendencji musimy podać niewątpliwie i znacznie rosnące ceny mięsa, czy to wieprzowego, wołowego czy drobiowego. Rosną nie tylko ceny mięs zwierząt hodowlanych, ale także i cena ryb, która w naszym kraju, w Polsce była i tak już dość wysoka, to kolejna podwyżka doprowadza do sytuacji iż koszt ryb jest naprawdę bardzo wysoki. Dużo częściej teraz ludzie kupują paluszki rybne czy innego tego typu produkty, które są tańsze, ale i dużo mniej zdrowsze. Niezbędne do życia, ale w ograniczonych ilościach.Tłuszcze dzielą się na dwie grupy, na tłuszcze nasycone i tłuszcze nienasycone. Możemy je także dzielić na tłuszcze zwierzęce i tłuszcze roślinne. Zajmijmy się jednak może na początek grupą tłuszczy, taką jak tłuszcze złożone. Są wykorzystywane w organizmie przede wszystkim jako budulec. Wśród nich można wymienić cholesterol. Związek, który jest niezbędny dla naszego zdrowia i prawidłowego funkcjonowania tkanek i narządów. Wchodzi w skład materiałów budulcowych błon komórkowych, odpowiedzialny za gospodarkę hormonalną i prawidłowe funkcjonowanie układu krwionośnego. Jednak jego nadmiar może mieć poważne następstwa zdrowotne, takie jak zawał czy nadciśnienie. Dlatego tak ważna jest zbilansowana dieta. Tłuszcze złożone w organizmach roślinnych wchodzą w skład związków zapachowych. Tłuszcz jest istotny z jeszcze jednego powodu, paradoksalnie zawsze negowanego. Pełni on funkcje ochronną wchodząc w skład tkanki tłuszczowej. Jest to niezwykle istotne z punktu widzenia naturalnej temperatury ciała. Chroni nas przed wychłodzeniem organizmu.

  • 15Paź

    31Kuchnie świata na jednym talerzu Kuchnia amerykańska często jest nazywana tak potocznie, ponieważ faktycznie nie ma czegoś takie jak kuchnia amerykańska, nie wykształciła się ona z tego powodu gdyż Ameryka nie jest rdzennym państwem z tradycją, jest to zlepek różnego rodzaju kultur i cywilizacji narodów które przypłynęły do Ameryki licząc na szczęście. Zatem kuchnia amerykańska to nic innego jak grupa kuchni światowych połączonych w jedność. Pozostałe grupy zaczęły asymilować się ze środowiskiem amerykańskim. Efektem są wszystkie fast – foody, w których można dostać dania kuchni regionalnych, które tylko nazwą przypominają te dania. Kolejne pokolenia imigrantów porzucają nawyki żywieniowe swoich przodków i eksperymentują z innymi kuchniami świata – jest to bardzo ciekawe zjawisko z punktu widzenia socjologii. Cecha charakterystyczna – wszystko jest wysycone tłuszczem. Bardzo dużo potraw (frytki, mięsa, warzywa) przygotowywane jest w głębokim oleju i smażone dość długo. Odbija się to niekorzystnie na kondycji społeczeństwa amerykańskiego, które jest uważane za najbardziej otyłą kulturę świata. Otyłość w tym kraju ma też inne źródło – w tym kraju bardzo popularne są słodycze i wyroby słodkie. Zwykły banan w niezwykłej formie Kuchnia południowo amerykańska opiera się głównie na składnikach dostępnych na miejscu. Najbardziej znana jest kuchnia z północy kontynentu, gdzie jest najwięcej turystów i obserwuje się największe bogactwo składników z uwagi na bliskość lasów tropikalnych. W zasadzie nie ma jednej podstawy, którą można by było uznać za wiodącą w tego typu kuchni. Każdy kraj wykształcił swoje charakterystyczne elementy, których nie można znaleźć nigdzie indziej. W Brazylii i Ameryce Środkowej popularne są tortille. Są to placki tworzone poprze mieszaninę mąki kukurydzianej i wody, następnie smażone na patelni. Serwowane są z dodatkiem różnych warzyw, mięsa czy dla turystów nawet na słodko. Kukurydza bowiem jest tu postawą życia i to właśnie ona dostarcza mąki na chleb i inne przetwory. Ciekawe jest to, że nie obserwuje się w tym kręgu kulturowym tak ogromnego wpływu na życie fast foodów, jak to jest w USA czy Europie. Owszem w miastach są dostępne, jednak na prowincjach w dalszym ciągu gotuje się tradycyjnie.

  • 17Lis

    12Zdrowie na talerzu Kuchnia japońska bezapelacyjnie jest jedną z najciekawszych i najzdrowszych na świecie. Charakteryzuje się też największą tradycją – wiele zwyczajów nie zmieniło się przez wieki. W Japonii jest największy odsetek osób, które przekroczyły sto lat życia. Podstawę stanowią ryby i ryż. Ryby podawane są w każdej postaci, zarówno te usmażone, ale jeśli już to raczej nie na oleju, ale na oliwie bądź wodzie, albo surowe w formie sushi. Każdy posiłek ma swoje charakterystyczne cechy i musi być spożywany według określonych reguł. Nic nie jest przypadkowe. Zawsze musi być miska ryżu i miska zupy. Następnie dodatkowe dania są wybierane z kilku grup. Grupy są stworzone wg pochodzenia i integralności z kulturą japońską. Stworzono grupy zawierające dania, które od zawsze były dostępne w Japonii, oraz takie, gdzie formy posiłków są stosunkowo młode. Kuchnia japońska jest kuchnia niebezpieczną z punktu widzenia konsumenta. Wiele ryb podawanych w daniach jest trująca i tylko ich prawidłowe oprawienie zapewnia bezpieczeństwo. Mimo profesjonalizmu kucharzy, co roku zdarzają się wypadki śmierci. A może spróbować psa czy szczura? Tradycja diety chińskiej sięga starożytności. Wiele przepisów powstało w oparciu o upodobania cesarzy i to właśnie nadworni kucharze byli odpowiedzialni za wymyślanie potraw, które mogłyby zachwycić cesarza. Właśnie w Chinach wymyślono lody i wiele sposobów przygotowywania ryżu. Nie można powiedzieć, że kuchnia w Chinach jest jednolita. Duża powierzchnia kraju spowodowała, że każdy region wykształcił swoje własne zwyczaje. Najbardziej znana na świecie jest kuchnia syczuańska i południowo – wschodnich Chin. Kuchnia chińska, podobnie jak większość kuchni rejonu Dalekiego Wschodu, bazuje na ryżu. To właśnie do ryżu dodaje się różnorakie dodatki. Przed wszystkim są to warzywa, które w większości nie są znane w Europie, jak bambus. Stosuje się sos sojowy lub kombinacje sosu sojowego z dodatkami. Ciekawe są kombinacje potraw. Spotykamy na przykład niespotykane w Europie połączenia mięsa (na przykład wieprzowiny) ze słodkimi sosami. Gotowanie składników jest odmienne od tego, co znamy w naszym kręgu kulturowym.