• 28Cze

    Owoc jest to rodzaj pokarmu. Owoce dzielimy ze względu na to gdzie zostały wyhodowane na te krajowe oraz egzotyczne. Krajowym owocem może być na przykład jabłko ponieważ nie wymaga szczególnego traktowania i może rosnąć również w Polsce. Inaczej jest z owocami egzotycznymi ponieważ te importujemy nasz klimat nie pozwala na hodowlę tych owoców. Owoce mogą być dodatkami do ciast ale nie tylko ponieważ mogą być spożywane samodzielnie jako pomysł na podwieczorek. Najczęściej serwuje się w tej porze banany ponieważ one zawierają dużo witamin i odpowiadają za naszą pamięć czyli spożywając je możemy być pewni ze nasza pamięć będzie lepsza, myślenie z resztą też. owoce jednak przed podanie należy dokładnie oczyścić pod bieżącą wodą. Mogą być podawane w całości lub bez skorki jeśli je obieramy należy robić to bardzo cienko ponieważ pod skorka jest bardzo dużo cennych witamin. Wraz z obieraniem owoc naturalnie traci je. Owoce są bogatym źródłem witamin oraz wody ponieważ znakomicie gaszą pragnienie. Słodycze jest to duża grupa pustych kalorii. Słodycze bez względu na to pod jaką postacią występują to jednak nigdy nie dostarczają naszemu organizmowi witamin czy składników mineralnych ponieważ ich zwyczajnie nie posiadają. Jaki jest wiec cel ich podawania. A wiec jednym z nich jest fakt ze dodają dużo energii jeśli nasz organizm jest przemęczony wystarczy tylko czekolada aby lepiej się poczuć i mieć siły na resztę dnia. Ze słodyczami nie należy jednak przesadzać ponieważ w zbyt duże ilości mogą powodować otyłość ponieważ odkłada się nasza tkanka tłuszczowa lub liczne problemy ze zdrowiem takie jak cukrzyca czy próchnica. Dlatego też w przedszkolu słodycze są bardzo skrupulatnie wydzielane tak aby nie zaszkodziły jest to na przykład kostka czekolady lub batonik. Po każdym takim posiłku dzieci muszą umyć żeby ponieważ one w szczególności są narażone na działanie cukrów prostych. Zaletą słodyczy jest fakt ze powodują uwolnienie endomorfin czyli hormonów szczęścia po których lepiej się czujemy.

  • 07Gru

    53Czy słodycze mogą zaszkodzić ?Poza tym udowodniono, że czekolada gorzka wpływa korzystnie na układ krwionośny, obniża ciśnienie krwi i wpływa korzystnie na serce, na naszą główną pompę organizmu. Kolejną zaletą czekolady jest zawartość antyoksydantów. Zwalczają one wolne rodniki, które powodują zniszczenie komórek. Są również podejrzenia, że wolne rodniki są odpowiedzialne za mutacje w kodzie DNA co skutkuje nowotworem. Czekolada skutecznie unieszkodliwia większość tych substancji. Czekolada zawiera także mnóstwo mikroelementów, głównie magnez i żelazo. Pierwszy z nich wpływa pozytywnie na pamięć i prawidłowe funkcjonowanie mózgu. Drugi natomiast jest niezbędny w produkcji czerwonych krwinek i szczególnie wskazany dla kobiet. Czekolada jak wiadomo bardzo pomaga w poprawie naszego humoru. Wpływa pozytywnie na nasz tok myślenia, na nasze emocje, pozytywne myślenie i dobre samopoczucie. Jest do tego niestety wysoko kaloryczne, zatem nie jest wskazana w większych ilościach, a osoby będące na diecie powinny się jej kategorycznie wystrzegać. Czy wszystkie napoje są zdrowe dla naszego organizmu Kolejną grupą bądź elementami naszego dziennego spożycia są napoje, zwane też używkami, jak kawa czy herbata. Zawierają związki antyutleniające i mają wpływ na ogólny stan organizmu. W kawie wyróżniamy kofeinę, należąca do alkaloidów. Podwyższa ciśnienie krwi i poprawia pamięć krótkotrwałą. Ponadto dotlenia organizm i zapobiega wielu chorobom np. cukrzycy. W przypadku herbaty działanie jest podobne. W starożytnej Japonii i Chinach lekarze polecali picie herbaty jako naturalny medykament na wszystkie dolegliwości. Jednak są to napary, które posiadają skutki uboczne. Zarówno kawa jak i herbata może się przyczyniać do alergii, może powodować zawały serca. Ponadto negatywnie wpływają na gospodarkę mineralną organizmu – w nadmiernych ilościach wypłukują związki mineralne głownię wapń i żelazo. Najważniejszym napojem w naszej codziennej diecie jest woda mineralna. Naturalna, nie zawiera konserwantów ani substancji słodzących, nie posiada skutków ubocznych. Jest niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, stanowi środowisko wielu reakcji biochemicznych w komórkach. Jest także środowiskiem, gdzie rozpuszczane są wszystkie związki szkodliwe i w ten sposób są usuwane z komórek.

  • 24Cze

    Podwieczorek jest porą dania. Jest to bardzo charakterystyczną pora ponieważ wtedy zjadamy mały posiłek. Nie ma on za zdanie zaspokoić nasz głód i sprawić abyśmy byli syci tylko przetrzymać nas do kolacji. Podwieczorek przypada w godzinach popołudniowych czyli na godzinę szesnastą. Wtedy tez wszystkie dzieci są proszone na jedzenie. Zazwyczaj jest tak że podwieczorki nie obwiązują w domu ponieważ tutaj sami przekąszamy coś miedzy posiłkami, mało kto wie jak ważne jest przestrzeganie zasad prawidłowego posiłku i tego aby był pożywiony o określonej porze dlatego też podwieczorek jest przestrzegany tylko w placówkach takich jak szkoła czy przedszkole. Posiłek jest bardzo lubianym jedzeniem ponieważ zazwyczaj jest to coś na słodko. Dzieci w ciągu dnia wykonują mnóstwo pracy nawet podczas zabawy dlatego też muszą mieć energię do dalszego działania zapewnia im to porządny posiłek taki jak podwieczorek. Oczywiście z tym słodkim nie należy przesadzać dlatego też porcje nie są duże ich zadaniem jest dostarczenie energii a nie utuczenie dziecka. Sałatka jest to rozdaj dania. Sałatki najczęściej spotykane są jako dodatek do obiadu. Można je podzielić na dwie zasadnicze grupy czyli na sałatki owocowe i warzywne. Sałatki odgrywają bardzo ważną role ponieważ są źródłem wielu witamin i składników mineralnych są tez często podawane na podwieczorek. W przygotowanie takiej sałatki można zaangażować również dzieci ponieważ jest to wspaniała zabawa. Owoce maja to do siebie ze są bardzo miękkie dlatego tez nie trzeba ich w wielu przypadkach nawet rozdrabniać tylko wystarczy je podzielić na mniejsze fragmenty. Aby wykonać sałatkę owocową należy mieć na względzie nawyki żywieniowe danego dziecka ponieważ niektóre z nich nie zjadają wszystkich owoców. Warto sałatkę przygotowywać z dziećmi ponieważ one wtedy same decydują o doborze składników oraz o tym jak będzie ona wyglądała. Sałatkę owocową wykonuje się bardzo łatwo wiec nie trzeba mieć ku temu szczególnych uzdolnień. Sałatka posiada jednak jeden mankament czyli należy ją zjeść bezpośrednio po przygotowaniu ponieważ szybko ciemnieje. paczek jest rodzajem słodkiej bułeczki. Paczki są niezwykle smaczne ponieważ zawierają duże ilości cukru i są tłuste. Paczki często wykorzystuje się w formie podwieczorku ponieważ wszystkie dzieci bardzo je lubią. Pączek dodatków posiada nadzienie które jest również smaczne. Można wyróżnić tutaj pączki z nadzieniem z dżemem czy też z budyniem wszystko zależy od dzieci. Pączek jest bardzo smaczną przekąską ale tez kaloryczną ponieważ aby spalić kalorie po takim pączku należy spacerować przynajmniej przez godzinę co jest bardzo meczące. Dzieci natomiast takiego paczka są w stanie szybciej spalić ponieważ wciąż się przemieszczają i bawią są w ciągłym ruchu. Samo wykonanie pączka jest bardzo trudne ponieważ jest wykonany z ciasta drożdżowego który wymaga specjalnego traktowania. Pączki serwowane są głównie w czasie tłustego czwartku ponieważ cieszą się największym zainteresowaniem. Paczka można wykończyć cukrem pudrem lub lukrem ale bez względu na to jak to wykonamy zawsze jest smaczny i pięknie wygląda.

  • 30Gru

    Pączek jest to rodzaj ciastka. Pączek jest bardzo pyszny, ale również bardzo kaloryczny, ponieważ zawiera duże ilości tłuszczu oraz cukru. Pączki można kupić w każdym sklepie, ponieważ cieszą ogromnym powodzeniem. Pączki maja nawet swój swoisty rodzaj święta, jakim jest tłusty czwartek w tym czasie każdy folguje sobie w kwestii kalorii i skuszą się na małe, co nieco. Paczkę jest bardzo smaczny, dlatego też w tym dniu sprzedaje się go największe ilości. Paczki mogą być nadziewane zazwyczaj do nadzienia stosuje się dżemy oraz budynie, ale można spotkać również pączki z alkoholem. Paczek pomimo ze jest tak smaczny nie jest zbyt zdrowy, ponieważ jest bardzo tłusty nic dziwnego, ponieważ piecze się go na głębokim tłuszczu. Aby wykonać paczka na początku należy przede wszystkim wykonać ciasto drożdżowe, ponieważ ono jest jego podstawą następnie można zabrać się do nadziewania i wypieku. Paczki należy jadać, gdy ostygną, ponieważ inaczej może się to fatalnie dla ans skończyć, czyli nawet problemami z żołądkiem. Rozczyn jest to rodzaj substancji. Substancja ta jest konieczna do tego, aby wykonać ciasto drozdowi a jak wiemy jest ono podstawą każdego pączka. Wykonanie rozczynu jest bardzo proste należy tylko przestrzegać odpowiednich proporcji ze składnikami. Na początek warto zaznaczyć ze do wykonania rozczynu należy zastosować cukier, mleko mąkę i drożdże, ponieważ tylko wtedy rozczyn będzie udany. Na początek wiec grzejemy mleko tak, aby było cieple następnie należy do niego dodać drożdże, które dzięki odpowiedniej temperaturze szybko się rozpuszczą, na koniec stasujemy mąkę i cukier, ponieważ w tym środowisku rozczyn szybciej wytworzy kultury bakterii. Rozczyn dobrze jest wykonywać w większej miseczce, ponieważ cała masa szybko nam wyrośnie tworząc na powierzchni rodzaj kożucha i to jest właściwy rozczyn, który będzie nam potrzebny do wypieku. Rozczyn szybciej rośnie, jeśli jest w ciepłym pomieszczeniu, ponieważ wtedy drożdże szybciej wytwarzaj bakterię. Po jego wyrośnięciu natychmiast należy szybko dodać go do ciasta.. Składniki jest to wszystko to, czego użyjemy do wykonania ciasta. Składników na pączki nie jest wiele, ale za to występują w dużej ilości. Podstawą takich składników jest przede wszystkim mąka. Najlepiej jest, jeśli jest ona pszenna i należy ją przed zastosowaniem przesiać, ponieważ wtedy ciasto będzie pulchniejsza dzieje się tak, ponieważ mąka zostanie napowietrzona pęcherzykami powietrza. Kolejny składnik równie istotny to jajka. Jaka należy dodawać nie w całości tylko oddzielić na samym początku białka od żółtek i dodać tylko te ostatnie? Kolejnym krokiem jest dodanie do masy rozczynu oraz cukru po to, aby nadać ciastu odpowiedniego smaku. Na koniec warto jest też zastosować olejek aromatyczny, ponieważ dzięki temu ciasto nabierze walorów zapachowych. Podczas łączenia składników warto jest zachować pewną harmonie po to, aby ciasto później wyszło nam gładkie i jednolite., Czas, kiedy dodajemy poszczególne sklaniaki jest również ważny, ponieważ później można opracować sposób, w który będzie dla nas najlepszy.