• 11Paź

    14Szybki obiad z makaronu i jajek. Kup paczkę makaronu jakiego chcesz. Może to być makaron nitki lub świderki, jaki akurat znajdziesz w sklepie. Najlepszy jest ten z większymi kluskami, nie klei się. Użyj sześciu jajek, ale niekoniecznie tylu. Szybkie danie nie zajmuje wiele czasu. Robi się je błyskawicznie. Po ugotowaniu jakiegokolwiek makaronu, wrzuć go na patelnię i smaż na niewielkim ogniu. Dopraw solą, pieprzem, ziołami, jakimi ziołami masz do wyboru. Następnie wbij kilka jajek i lekko mieszaj, nie za energicznie. Jajko się zetnie, usmaży, powstanie smaczne danie idealne na śniadanie. Nie tylko jajko sadzone czy ugotowane na miękko ma dobry smak. To bardzo sycące i pożywne danie. Można je jeść razem z ogórkami lub pomidorami. Jak kto woli. Może to być też danie obiadowe, lepiej smakuje z dodatkiem jakiegoś mięsa. Koniecznie dodaj zioła, lub mieszankę ziół – zioła prowansalskie, świetnie smakują z jajkiem i makaronem. Makaron jest częstym składnikiem obiadów, przekąsek, i innych dań. Ciekawym daniem jest połączenie jajek i pomidorów. Spróbuj wykonać to danie. Smaczna potrawa składająca się jedynie z jajek i pomidorów, mogą to być nawet i ogórki, ale znacznie lepiej jajka smakują z pomidorami, do tego dobrze przyprawionymi. Są tez dodawane często do jajecznicy, pokrojone na kawałki, tworzą niepowtarzalny smak jajecznicy. Kto nie lubi tej potrawy , to głównie śniadanie. Jest pyszne i aromatyczne, zadowoli każdego, kto lubi jajka pod każdą postacią. Wykrój z pomidorów wnętrze, delikatnie by nie naciąć skórki. Utworzy się tzw „naczynko”, w środek wsadź jajko. Układaj wszystko na blasze, najlepiej by było to kilka pomidorów. Ułożone jednocześnie na jednej blasze, posyp delikatnie świeżo startym żółtym serem i ziołami. Jajko się zetnie, podobnie jak sadzone na patelni. Oczywiście wlej jajko surowe, na wierzch mogą być kawałki szynki lub boczku, kiełbasa pokrojona w kostkę tez jest dobrym przysmakiem i na wierzchu ser. Zapach jest niesamowity. Smakuje wybornie, może to być również na śniadanie i nie tylko.

  • 18Gru

    34Makaron z jajkiem jest kolejnym sposobem na wykorzystanie makaronu w kuchni. Pomysł ten jest równie prosty jak pomyśl z serem ponieważ etapy przygotowania dania są bardzo podobne. Na danie to najlepiej jest wybrać makaron nitki ponieważ jest on cieniutki i jako znakomicie zdała go otoczyć. Jak sama nazwa wskazuje makaron taki jest przygotowywany z jakiem. Jajka należy wcześniej dobrze przygotować czyli po pierwsze sprawdzić czy są świeże robi się to za pomocą specjalnej maszyny owoskopu lub wzrokowo ponieważ sami jesteśmy w stanie dostrzec zmiany w jajku to jak wygląda i jaki ma kolor. Po dokładnym sprawdzeniu jajek wbijamy je bezpośrednio na patelnię na której jest makaron. Wszystko solimy do smaku i smażymy na małym ogniu. Podczas smażenia ważne jest to aby jajko dokładnie się ścięło ponieważ musi ono obtoczyć całą powierzchnię makaronu. Danie to jest bardzo smaczne i sycące wystarczy tylko mała porcja aby się nim najeść. Jest to dobre rozwianie dla osób które nie lubią długo stać w kuchni. Makaron z pomysłem jest nowością na rynku. Makarony te zalewne są pewnym rodzajem sosów bardzo specyficznych. Na rynku istnieje wiele takich sosów i bez problemu możemy zdecydować się na jeden z nich. Makaron z pomysłem jest to nowa edycja polega ona na tym ze na sosach od makaronu znajdują się pomysły na ich przyrządzenie są one proste i smaczne . jest to bardzo dobre rozwiązanie ponieważ kobietom zaoszczędza to czas a mogą szybko przygotować coś dobrego dla gości. Jednym z tego rodzaju przykładów jest pomyśl na kurczaka sosie śmietanowym. Tutaj głównym składnikiem w brew oczekiwaniom jest makaron ponieważ jest podstawą dania. Makaron ten polewa się sosie śmietanowym i usmażonym kurczakiem. Wszystko tworzy znakomity smaki wygląda bardzo apetycznie. Pomysł na jest strzałem w dziesiątkę ponieważ daje nam nowe pomysły na gotowanie i w dodatku są one smaczne. Przepisy takie nie wymagają specjalnych składników i są dokładnie opisane to jest dodatkową ich zaletą. Przepisy są proste i atrakcyjne cenowo.

  • 11Paź

    52Smażenie to inaczej działanie wysoką temperaturą. Smażenie jest bardzo popularnym sposobem na to aby nasze naleśniki były zdatne do spożycia. Smażenie dobywa się na patelni która jest tu bardzo ważna ponieważ to dzięki niej możemy uzyskać piękne ciasto naleśnikowe. Czyli po pierwsze ciasto należy smażyć na płytkiej patelni ponieważ wtedy mamy ułatwione przewracanie ciasta i kontrolowanie jego wypieku. Natomiast jeśli patelnia będzie głęboka ciasto może się nam połamać przy czynności odwracania go na drugą stronę. Do naleśników najlepiej jest użyć oleju ponieważ dzięki nim ciasto nie przenika obcymi zapachami. Nie należy lać go zbyt wiele ponieważ naleśniki musza być suche a nie lejące się od oleju. Smażenie jest dość krótkim zajęciem dlatego trzeba być blisko naleśników ponieważ w przeciwnym razie możemy je przypalić nie wygląda to dobrze a tym bardziej nie jest smaczne. Smażenie jest obowiązkowe ponieważ w przeciwnym razie naleśniki mogłyby być surowe i nie zdatne do jedzenia. Dzięki temperaturze rumienią się i to jest znak ze są już dobre. Farsz jest to rozdaj masy. Farsz jest stosowany do nadziewania naleśników. Farsz jak wcześniej wspomniałam może być przygotowany na słodko wtedy są to rońże dżemy czy też sery albo na słono. Właśnie takim rodzajem farszu się zajmiemy ponieważ do krokietów stosujemy tylko farsz słony. Najczęściej wykonany jest on z kapusty oraz grzybów lub mięsa. Mięso trzeba jednak wcześniej przygotować czyli po pierwsze używamy tutaj mięsa drobiowego czyli po ugotowaniu kury można wykorzystać jej mięso i dobrze ej przemielić następnie do masy dodajemy jajko oraz przyprawy do smaku. Jako pełni tutaj bardzo ważną funkcję ponieważ dzięki niemu wszystkie składniki łączą się w jedną całość. Kiedy masa jest już wyrobiona, można to zaobserwować ponieważ wszystkie składniki są zlepione ze sobą dodatkowo odrywają się od dłoni. Nie używamy tutaj miksera ponieważ on by mógł zmiażdżyć nasze mięso. Następnie masę odstawimy o nadziewania. Czynność ta wykonuje się zawsze ręcznie trzeba umiejętnie porcjować farsz ponieważ inaczej będzie wypływał nam. Składnie oznacza czynność formowania krokietów. Składnie polega na tym że ciastu nadaje się odpowiedni kształt najczęściej jest to koperta ponieważ jest najbardziej odpowiednim sposobem do nadziewany. Koperta gwarantuje to ze farsz nie będzie nam uciekał i nic nie wydostanie się z ciasta podczas smażenia jest to bardzo istotne ponieważ krokiety są tak chętnie spożywane głownie przez farsz. Na początku zaczynamy od tego że ciasto naleśnikowe rozkładamy na równej powierzchni następnie na samej górze ciasta nakładamy ręką cześć farszu trzeba robić to bardzo umiejętnie. Kolejnym krokiem jest zawijanie czyli powolutku zwijamy najpierw boki do środka ciasta a następnie ciasto. Po zwinięciu powinien utworzyć się nam mały zwitek przypominający gołąbki kształtem. Ważne jest to że ciasto naleśnikowe daje się formować dzięki czemu możemy mieć wpływ na wielkość krokietów jeśli są zbyt duże wystarczy je tylko inaczej zwinąć. składnie krokietów nie jest czynnością trudną jednak wymaga pewnej precyzji w działaniu ponieważ wszystko musi być dokładnie wykonane.

  • 19Lis

    15Makaron jest to rodzaj produktu. Makaron jest wykonywany na bazie jajek , mąki oraz substancji spulchniających i utrwalających makaron. Na rynku obecnie dostępny jest on w rożnej postaci czyli nie tylko jako nitki ale muszelki czy świderki. Mało tego można spotkać również makaron kolorowy często ma on barwę zieloną lub czerwoną jest tak za sprawą specjalnych barwników dosypywanych do ciasta. Makarony do dawna cieszą się dużym powodzeniem ponieważ są bardzo smaczne. Najwięcej korzysta się w nich w kuchni wysokiej ponieważ tam większość dań jest na ich bazie. Makaron ma bardzo dużo atrybutów jednym z nich jest fakt ze jest smaczny i syty można go stosować zarówno jako danie główne jaki dodatek do dania. Najczęściej makaron jest dodatkiem kiedy chodzi o zupy ponieważ je zagęszcza. nawet na rynku produkowane są specjalne makarony dla dzieci ponieważ one również je lubią mają postać grysiku lub małych gwiazdek są lżejsze i mniejsze od zwykłych makaronów. Makaron jest spożywany głównie na kolacje lub obiad. Makaron z serem jest to najprostsze danie. Makaron z serem cieszy się szczególnym powodzeniem za granicą ponieważ tam mają. Takie a nie inne przyzwyczajenia żywieniowe polega to na tym ze amerykanie lubią posiłki z mikrofali a makaron taki jest na to dowodem znakomitym. I tak makaron z serem jest sytym danie które może być spożywane o każdej porze ponieważ nie wymaga specjalnych predyspozycji ani składników. Makaron taki wykonuje się tylko na bazie makaronu i sera to dwa składniki oczywiście do smaku można jeszcze dodać przyprawy ale to każdy dodaje według smaku. Aby wykonać tego typu danie należy makaron ugotować ale na tak zwane aldente czyli na pół twardo ponieważ rozgotowany makaron nie da takich efektów następnie po przestudzeniu go można kłaść ser. Ważne aby był on rozdrobniony można wykonać to na tarce i posypać makaron. Wszystko wkładamy do mikrofali na kilka minut aż sers się rozpuści jest to bardzo samcze danie i szybkie. Makaron taki potrafią wykonać nawet małe dzieci tylko trzeba im pomoc z wrzątkiem. Zapiekanka jest to rozdaj zapiekanego makaronu. Zapiekanki na bazie makaronu są niezwykle pożywne ponieważ tylko mały ich kawałek zaspokaja nasze potrzeby. Zapiekanką jest już trudniejsza do wykonania i wymaga wielu składników ale przez to jest lepsza smakowo. Do zapiekanki tej na pewno wkłady mięso a reszta jest tylko naszym wyborem. Do zapiekanki najlepiej jest użyć makaronu świderki ponieważ ten łatwiej będzie można później chwytać na widelec. Etapy przygotowania zapiekanki są następujące. Najpierw należy makaron ugotować następnie włożyć do brytfanny i posypać go mięsem, naturalnie musi być usmażone warto dodać tutaj przyprawy kolejny krok to warzywa, najczęściej są nimi ziemniaki, pieczarki nawet pomidory. Gdy już wszystko ułożymy warstwami zalewamy wszystko sosem pomidorowym i posypujemy sersem wszystko zapieka się aż ser się rozpuści. Można podawać na zimno i na gorąco. Zapiekanka tak ma wspaniały smak i nadaje się na każdą porę dnia. Można do niej nawet wykonać sosy ale nie są one obowiązkowe.

    Kategoria: Gotowanie