• 19Lis

    15Makaron jest to rodzaj produktu. Makaron jest wykonywany na bazie jajek , mąki oraz substancji spulchniających i utrwalających makaron. Na rynku obecnie dostępny jest on w rożnej postaci czyli nie tylko jako nitki ale muszelki czy świderki. Mało tego można spotkać również makaron kolorowy często ma on barwę zieloną lub czerwoną jest tak za sprawą specjalnych barwników dosypywanych do ciasta. Makarony do dawna cieszą się dużym powodzeniem ponieważ są bardzo smaczne. Najwięcej korzysta się w nich w kuchni wysokiej ponieważ tam większość dań jest na ich bazie. Makaron ma bardzo dużo atrybutów jednym z nich jest fakt ze jest smaczny i syty można go stosować zarówno jako danie główne jaki dodatek do dania. Najczęściej makaron jest dodatkiem kiedy chodzi o zupy ponieważ je zagęszcza. nawet na rynku produkowane są specjalne makarony dla dzieci ponieważ one również je lubią mają postać grysiku lub małych gwiazdek są lżejsze i mniejsze od zwykłych makaronów. Makaron jest spożywany głównie na kolacje lub obiad. Makaron z serem jest to najprostsze danie. Makaron z serem cieszy się szczególnym powodzeniem za granicą ponieważ tam mają. Takie a nie inne przyzwyczajenia żywieniowe polega to na tym ze amerykanie lubią posiłki z mikrofali a makaron taki jest na to dowodem znakomitym. I tak makaron z serem jest sytym danie które może być spożywane o każdej porze ponieważ nie wymaga specjalnych predyspozycji ani składników. Makaron taki wykonuje się tylko na bazie makaronu i sera to dwa składniki oczywiście do smaku można jeszcze dodać przyprawy ale to każdy dodaje według smaku. Aby wykonać tego typu danie należy makaron ugotować ale na tak zwane aldente czyli na pół twardo ponieważ rozgotowany makaron nie da takich efektów następnie po przestudzeniu go można kłaść ser. Ważne aby był on rozdrobniony można wykonać to na tarce i posypać makaron. Wszystko wkładamy do mikrofali na kilka minut aż sers się rozpuści jest to bardzo samcze danie i szybkie. Makaron taki potrafią wykonać nawet małe dzieci tylko trzeba im pomoc z wrzątkiem. Zapiekanka jest to rozdaj zapiekanego makaronu. Zapiekanki na bazie makaronu są niezwykle pożywne ponieważ tylko mały ich kawałek zaspokaja nasze potrzeby. Zapiekanką jest już trudniejsza do wykonania i wymaga wielu składników ale przez to jest lepsza smakowo. Do zapiekanki tej na pewno wkłady mięso a reszta jest tylko naszym wyborem. Do zapiekanki najlepiej jest użyć makaronu świderki ponieważ ten łatwiej będzie można później chwytać na widelec. Etapy przygotowania zapiekanki są następujące. Najpierw należy makaron ugotować następnie włożyć do brytfanny i posypać go mięsem, naturalnie musi być usmażone warto dodać tutaj przyprawy kolejny krok to warzywa, najczęściej są nimi ziemniaki, pieczarki nawet pomidory. Gdy już wszystko ułożymy warstwami zalewamy wszystko sosem pomidorowym i posypujemy sersem wszystko zapieka się aż ser się rozpuści. Można podawać na zimno i na gorąco. Zapiekanka tak ma wspaniały smak i nadaje się na każdą porę dnia. Można do niej nawet wykonać sosy ale nie są one obowiązkowe.

    Kategoria: Gotowanie
  • 11Paź

    14Szybki obiad z makaronu i jajek. Kup paczkę makaronu jakiego chcesz. Może to być makaron nitki lub świderki, jaki akurat znajdziesz w sklepie. Najlepszy jest ten z większymi kluskami, nie klei się. Użyj sześciu jajek, ale niekoniecznie tylu. Szybkie danie nie zajmuje wiele czasu. Robi się je błyskawicznie. Po ugotowaniu jakiegokolwiek makaronu, wrzuć go na patelnię i smaż na niewielkim ogniu. Dopraw solą, pieprzem, ziołami, jakimi ziołami masz do wyboru. Następnie wbij kilka jajek i lekko mieszaj, nie za energicznie. Jajko się zetnie, usmaży, powstanie smaczne danie idealne na śniadanie. Nie tylko jajko sadzone czy ugotowane na miękko ma dobry smak. To bardzo sycące i pożywne danie. Można je jeść razem z ogórkami lub pomidorami. Jak kto woli. Może to być też danie obiadowe, lepiej smakuje z dodatkiem jakiegoś mięsa. Koniecznie dodaj zioła, lub mieszankę ziół – zioła prowansalskie, świetnie smakują z jajkiem i makaronem. Makaron jest częstym składnikiem obiadów, przekąsek, i innych dań. Ciekawym daniem jest połączenie jajek i pomidorów. Spróbuj wykonać to danie. Smaczna potrawa składająca się jedynie z jajek i pomidorów, mogą to być nawet i ogórki, ale znacznie lepiej jajka smakują z pomidorami, do tego dobrze przyprawionymi. Są tez dodawane często do jajecznicy, pokrojone na kawałki, tworzą niepowtarzalny smak jajecznicy. Kto nie lubi tej potrawy , to głównie śniadanie. Jest pyszne i aromatyczne, zadowoli każdego, kto lubi jajka pod każdą postacią. Wykrój z pomidorów wnętrze, delikatnie by nie naciąć skórki. Utworzy się tzw „naczynko”, w środek wsadź jajko. Układaj wszystko na blasze, najlepiej by było to kilka pomidorów. Ułożone jednocześnie na jednej blasze, posyp delikatnie świeżo startym żółtym serem i ziołami. Jajko się zetnie, podobnie jak sadzone na patelni. Oczywiście wlej jajko surowe, na wierzch mogą być kawałki szynki lub boczku, kiełbasa pokrojona w kostkę tez jest dobrym przysmakiem i na wierzchu ser. Zapach jest niesamowity. Smakuje wybornie, może to być również na śniadanie i nie tylko.

  • 05Paź

    51Faszerowanie jest to inaczej nakładanie farszu czyli składników. Faszerowanie musi być odpowiednio zorganizowane czyli najlepiej przed przystąpieniem do tego typu czynność przygotować sobie wszystkie składniki wcześniej wtedy praca będzie przechodziła sprawniej i bardziej efektywnie. Jak wcześniej wspomniałam de wolaje to mięso faszerowane dlatego też dobrze jest włożyć do niego grzyby lub ser ponieważ wtedy będzie bardziej smaczne. Niektórzy dodają samo masło ponieważ po rozpuszczeniu się sprawia ze mięso nie jest suche tylko kruche a smak jest dodatkowo wzbogacony. Przed przystąpieniem do faszerowania należy mięso posypać wegetą wtedy będzie bardziej smaczne a następnie na samym początku schaba kładziemy farsz, nie należy z nim przesadzać ponieważ w przeciwnym razie może nam popsuć całą strukturę mięsa lub najzwyczajniej wypłynąć podczas smażenia. Farsz zawijamy w mięso i w ten sposób uzyskujemy nadziewane schabowe. Faszerowanie jest prostą czynnością ale musi być wykonana dość precyzyjnie aby niczego nie popsuć. Formowanie jest to nadanie odpowiedniego kształtu schabom. Jak powszechnie wiadomo de wolaje pomimo tego że wykonywane podobnie jak kotlety schabowe to jednak nie są nimi do końca dlatego też maja inny kształt. Kotlet schabowy jest cienkim plackiem najczęściej okrągłym z kolei de wolaj jest podłużnym zwiniętym mięsem. Kotlet ten wyglądem przypomina trochę oscypek czyli rodzaj sera górskiego. Aby uzyskać określony kształt trzeba go odpowiednio zwijać czyli podobnie jak krokiety czyli na początek zawijamy farsz następnie boki kierujemy do środka mięsa i zwijamy kolejne partie w ten sposób uzyskujemy owalny kształt. Trzeba go jednak dopracować dlatego też dobrze jest zmoczyć dłonie i odpowiednio uciskać mięso. Jest ono tak delikatne i cieniutkie ze z łatwością możemy nadać mu określony kształt. Należy robić to dość mocno po to aby ciasto później się nam nie rozpadło podczas obróbki cieplej .Podczas formowania należy zwrócić uwagę na rogi ciasta tak by dobrze jest ścisnąć tym samym zabezpieczyć przed wyciekaniem farszu.

  • 05Lis

    41De wolej jest to rodzaj mięsa. Naturalnie można być wykonywany z różnego rodzaju mięsa ponieważ możemy postać się z mięsem drobiowym lub wieprzowym. W zasadzie de wolaj jest bardzo zbliżony smakiem oraz wyglądem do schaba. Jest tka jakby jego przeróbka ponieważ posiada nadzienie które nadaje mu lepszych walorów smakowych. De wolaj z racji tego że jest nadziewany musi być również panierowany po to aby środek nie wypadł nam podczas obróbki cieplej. De wolaja można w sumie nadziewać wszystkim ponieważ bardzo wiele składników pasuje do mięsa wieprzowego jaki do drobiowego mowa tutaj przede wszystkim o pieczarkach, serze żółtym czy też warzywach. De wolaje są podawane jako danie zasadnicze ponieważ są bardzo sycące. Można je podawać również z ziemiankami jak zestawem surówek. Nazwa tego rodzaju dania wzięła się od francuskiej potrawy. De wolaj oznacza mięso zawijane ponieważ tak właśnie wygląda co ważne poddaje się je nie tylko smażeniu ale też gotowaniu ponieważ należy zadbać o to aby mięso nie było w środku surowe. Ubijanie mięsa jest to rozdaj czynności. Jak powszechnie wiadomo mięso najczęściej znajduje się w całych partiach a są one zbyt masywne aby wykonywać z nich schaby dlatego tez mięso to porcjuje się musi mieć ono około pięciu centymetrów grubości czyli średnio ważyć około ośmiu do dziesięciu gram. Tak podzielone mięso należy dokładnie ubić czyli zadziałać na powierzchni młotkiem do mięsa. Młotek taki ułatwia nadanie mięsu odpowiedniej wielkości oraz grubości która jest bardzo istotna. Mięso należy rozbijać jak najcieniej ponieważ później będzie ono jeszcze zawijane i jeśli będzie zbyt grube może się nie dopiec. Ubijanie mięsa musi być bardzo dokładne ponieważ musi być ubite na równą grubość dlatego też czynność ta wykonujemy po oby stronach mięsa. Aby ułatwić sobie zadnie dobrze jest mięso nasączać wodą ponieważ wtedy nie przykleja się do drewnianej powierzchni. mięso powinno być tak cienkie że aż przezroczyste dlatego też trzeba wkładać w tą czynność dużo pracy i siły.