• 04Gru

    62Panierka jest to rozdaj posypki. Panierka jest bardzo ważnym elementem każdego produktu ponieważ panierka ma określoną role po pierwsze dzięki panierce z produktu podczas smażenia nie wycieka sok czyli w produkcie pozostają wszystkie wartościowe składniki. Jeśli nie wycieka sok wtedy potrawy nie są suche tylko pyszne i soczyste a o to właśnie chodzi panierowaniu. Występuje tutaj panierowanie pojedyncze lub podwoje. To pierwsze polega na tym że produkt obtacza się w jajku a później w bułce tartej. Drugi sposób nie jest trudny ale bardziej złożony i taki stosowany jest właśnie do krokietów. Czyli do jajek dodajemy soli oraz przypraw a następnie moczymy w nich cały krokiet musi być to wykonane starannie ponieważ inaczej wszystko się nie będzie kleiło do powierzchni ciasta. Przed zatopieniem w jajku warto ciasto obtoczyć w mace ponieważ wtedy będzie bardziej podorana na wysoką temperaturę. Po wykonaniu tych dwóch czynności należy ciasto poruszyć w bulce tartej i to jest już końcowy etap panierowania. Smażenie to kolejny etap wykonywania krokietów. Jak dobrze zauważyliście wcześniej już coś smażyliśmy ale było to zwykle ciasto naleśnikowe teraz chodzi już o nadziewane ciasto które poddajemy wysokiej temperaturze. Nie można zapominać ze ciasto jest pokryte panierką czyli należy bardzo dokładnie kłaść krokiety na tłuszcz i to rozgrzany po to aby ciasto nie chłonęło niepotrzebnie tłuszczu. Smażenie krokietów odbywa się co ważne na tłuszczu głębokim ponieważ w tym przypadku chodzi o to aby cały krokiet dobrze się obsmażył a tym samy posklejał i nie wypuszczał farszu. Na początek krokiety kładziemy zawsze spodem do łączenia się ponieważ w przeciwnym razie mógłby się nam rozwinąć podczas obróbki. Do smażenia używa się głębokiej patelni lub nawet frytkownicy ponieważ tam tłuszczu jest pod dostatkiem i można go wykorzystać. Smażenie przebiega bardzo szybko ponieważ wystarczy tylko że nasza skorka się zarumieni aby ja wyciągnąć na półmisek. Smażenie w tym wypadku łączy wszystkie ścianki krokietów i zapobiega rozpadaniu się ich.

  • 13Paź

    24Jeśli ktoś nie przepada za bardzo smacznym i aromatycznym koperkiem, może użyć np. natki pietruszki lub szczypiorku, równie smacznych. Tradycyjnie już ugotuj jajka na twardo, włóż tyle ile zmieścisz w garnku. Lekko posól wodę, dosłownie potrzebna jest jedna, płaska, mała łyżeczka soli. Ile chcesz jajek, tyle sztuk zagotuj, koniecznie posól wodę. Po ostudzeniu obierz jajka ze skorupek. Pokrój na równe połówki i rozłóż na półmisku, najlepiej na liściach sałaty. Wsadź kilka łyżek majonezu do naczynia wymieszaj z pokrojonym drobno koperkiem, natki pietruszki lub szczypiorku. Koperek jest znacznie bardziej lepszy od innych zielonych dodatków. Wybierz co lubisz, nie mieszaj wszystkiego razem. Następnie połóż po jednej, małej łyżeczce majonezu na każdym jajku. Posyp odrobiną soli i pieprzu lub czerwoną, ostrą papryką. Danie może być i przystawką i daniem bez dodatków. Najlepszym dodatkiem jest koperek, ma bardzo intensywny zapach i nieźle smakuje w połączeniu z majonezem i jajkiem. Danie jest popularne i nieskomplikowane. Świetnie nadaje się na imprezę lub inne przyjęcie. Jajka możesz jeść praktycznie z prawie wszystkimi dodatkami. Jajka są pysznym dodatkiem, smakują idealnie, odpowiednio przyprawione i podane są niesamowicie smaczne. Nie tylko ser jest dobrym dodatkiem do jajek. Możesz z jajek też zrobić danie główne. Dobrym pomysłem jest np. zapiekanie jajek z serem żółtym. Ugotuj je na twardo i obierz ze skorupek. Wyjmij koniecznie żółtka ze środka. Rozgnieć dokładnie widelcem, całkowicie na miazgę. Jest dużo przepisów na przyrządzenie jajek , ale możesz to zrobić z serem feta lub serem żółtym, rodzaj sera jest dowolny, który idealnie się roztopi i stworzy smaczny dodatek do białka. Dobra przystawka dla smakoszy jajecznych dań. Bardzo aromatyczna, podawaj tylko z sosem pomidorowym i bazylią w postaci świeżych listków. Świeża jest najlepsza. Z jajek możesz wiele dań zrobić, nie każdy wszystkie lubi. Nie są trudne. Zdrowe, pożywne danie w sam raz na przekąskę. Poza serem żółtym , możesz dodać też ser typu camembert, lub inny, serów jest dość duży wybór, jednak zrezygnuj z pleśniowego, gdyż zupełnie nie pasuje.

  • 21Paź

    33Bułki to świetne szybkie danie np. na śniadanie, zapiekane z serem, ziołami i kawałkiem wędliny. Któż nie robił zapiekanek i ich nie lubi? Są bardzo smaczne, aromatyczne i jednak bardzo kuszą zapachem i smakiem. Przygotuj kilka bułek , rozkrój je na pół i posmaruj każdą z nich odrobiną masła , na masło posyp odrobinę sypkiego czosnku i przypraw – mieszanką do grilla. Ta przyprawa jest wyjątkową mieszanką wszystkich aromatycznych przypraw i odpowiednich dla tego typu dań. Zapiekanki posypane tym , smakują wyjątkowo. Połóż ser żółty i wędlinę. Możesz też dodać pieczarki pokrojone na plasterki, lub ogórki korniszony. Pokrój tez pomidory i połóż na wierzchu. Jeśli masz wyobraźnię i jesteś kreatywny, będziesz umiał wymyśleć przepis na niesamowite zapiekanki, świetne na śniadanie czy przekąskę. Chrupiące zapiekanki zawsze są smaczne, pod warunkiem, że nie za bardzo spieczone. Użyj przypraw jakie chcesz, ale żeby nie było za ostro, nie każdy lubi ostro przyprawione potrawy. Nie zapomnij o czosnku lub prażonej cebuli. Cebula ta dodaje niesamowitego zapachu. Przekąską idealną mogą być np. placki. Robi się je szybko i nie potrzeba zbyt wielu produktów. Potrzebujesz mąki ziemniaczanej i pszennej, choć możesz spokojnie użyć i tej tortowej, poza tym twarogu i jedną szklankę śmietany. Przepis nie jest trudny, wszystko razem dokładnie wymieszaj i smaż na patelni. Każdy lubi chrupiące placki, smaczne, smażone na niewielkiej ilości oliwie lub oleju słonecznikowego, a te z dodatkiem sera smakują wyjątkowo. Dopraw odrobiną soli i pieprzu. Placki te smaży się na rozgrzanym oleju, na niewielkim ogniu. Może to być niesamowite śniadanie. Na placek połóż np. dżem lub konfiturę. Koniecznie dodaj zapachu waniliowego do ciasta. Popularne są placki z jabłkami. Smakują wszystkim i je się je przyjemnie. Łatwe do zrobienia. Można dodać do nich waniliowy zapach, cukier waniliowy lub inny, ale jeśli nie chcesz, to niekoniecznie, do prawie wszystkich potraw możesz go dodać, do tych, które są oczywiście z mąki. Z jajek możesz zrobić naprawdę wiele potraw. Smaczne, trochę tuczące, pożywne i nietrudne do zrobienia.

  • 18Gru

    34Makaron z jajkiem jest kolejnym sposobem na wykorzystanie makaronu w kuchni. Pomysł ten jest równie prosty jak pomyśl z serem ponieważ etapy przygotowania dania są bardzo podobne. Na danie to najlepiej jest wybrać makaron nitki ponieważ jest on cieniutki i jako znakomicie zdała go otoczyć. Jak sama nazwa wskazuje makaron taki jest przygotowywany z jakiem. Jajka należy wcześniej dobrze przygotować czyli po pierwsze sprawdzić czy są świeże robi się to za pomocą specjalnej maszyny owoskopu lub wzrokowo ponieważ sami jesteśmy w stanie dostrzec zmiany w jajku to jak wygląda i jaki ma kolor. Po dokładnym sprawdzeniu jajek wbijamy je bezpośrednio na patelnię na której jest makaron. Wszystko solimy do smaku i smażymy na małym ogniu. Podczas smażenia ważne jest to aby jajko dokładnie się ścięło ponieważ musi ono obtoczyć całą powierzchnię makaronu. Danie to jest bardzo smaczne i sycące wystarczy tylko mała porcja aby się nim najeść. Jest to dobre rozwianie dla osób które nie lubią długo stać w kuchni. Makaron z pomysłem jest nowością na rynku. Makarony te zalewne są pewnym rodzajem sosów bardzo specyficznych. Na rynku istnieje wiele takich sosów i bez problemu możemy zdecydować się na jeden z nich. Makaron z pomysłem jest to nowa edycja polega ona na tym ze na sosach od makaronu znajdują się pomysły na ich przyrządzenie są one proste i smaczne . jest to bardzo dobre rozwiązanie ponieważ kobietom zaoszczędza to czas a mogą szybko przygotować coś dobrego dla gości. Jednym z tego rodzaju przykładów jest pomyśl na kurczaka sosie śmietanowym. Tutaj głównym składnikiem w brew oczekiwaniom jest makaron ponieważ jest podstawą dania. Makaron ten polewa się sosie śmietanowym i usmażonym kurczakiem. Wszystko tworzy znakomity smaki wygląda bardzo apetycznie. Pomysł na jest strzałem w dziesiątkę ponieważ daje nam nowe pomysły na gotowanie i w dodatku są one smaczne. Przepisy takie nie wymagają specjalnych składników i są dokładnie opisane to jest dodatkową ich zaletą. Przepisy są proste i atrakcyjne cenowo.