• 14Lis

    32Formowanie gołąbków jest to rodzaj czynności. Formowanie jest bardzo trudną sztuką, ponieważ wymaga specjalnych zdolności i praktyki. Jest to czynność, która ma za zadnie sprawić ze gołąbki będą miały odpowiedni kształt i wygląd. Jeśli chodzi o kształt to są one jajowate i owalne jendka bardzo trudno jest je zwinąć, dlatego też należy być bardzo ostrożnym. Na początek warto zaznaczyć ze formuje się gołąbki na liściu kapusty wiec trzeba go dokładnie sparzyć tak, aby był giętki. Następnie należy na liście kapusty położyć farsz, czyli masę mieloną i ryż wszystko jest sypie wiec trzeba wykonywać to bardzo po woli i ostrożnie. Po nałożeniu farszu liście zwijamy z rulon pamiętając, aby do środka zagnieść boki kapusty zapobiegnie to wydostawaniu się farszu na, zewnątrz co jest bardzo ważne, ponieważ w przeciwnym razie wszystko mogłoby się wysypać. Gdy gołąbki mają już właściwy kształt należy je układać dołem do łączenia tak by nie rozrywały się i można w dalej już je polewać gotowym sosem. Gotowanie jest to rodzaj czynności. Gotowanie polega przede wszystkim na ogrzewaniu produktu. Zazwyczaj odbywa się to w temperaturze około dwustu stopni Celsjusza. Gotowanie odbywa się zazwyczaj w wodzie, ponieważ ona jest głównym środowiskiem, które zmiękcza potrawę. Woda naturalnie musi być wrzątkiem, czyli musi się gotować, ponieważ tylko w takiej jest możliwa obróbka cieplna. Jeśli chodzi o gołąbki to w tym wypadku gotowanie ma troszkę inną formę niż w przypadku innych warzyw, ponieważ polega na tym ze na początku należy gołąbki przygotować a nastopnie nie wrzucamy ich do wrzątku tylko delikatnie ogrzewamy w sosie, ponieważ jeśli kapusta by się rozgotowała to po prostu by uległą rozpadowi i z naszych gołąbków nie pozostałoby nic tylko składniki, które by się zmieszały w gęstym sosie. Gotowanie gołąbków przypomina raczej ich podgrzewanie, ponieważ trwa bardzo krotko oraz nie jest w wodzie tylko w gęstym sosie. Mimo to należy je przeprowadzić po to, aby potrawa była ciepła. Podawanie gołąbków to inaczej sposób ich serwowania. Podawanie jest bardzo ważna i istotną czynnością, ponieważ wpływa na to jak konsumenci postrzegają daną potrawę. Podawanie jest rodzajem czynności, którą wykonuje najczęściej osoba, która wykonała gołąbki lub kucharz, jeśli miejscem jest restauracja. Najczęściej, jeśli chodzi o restauracje to gołąbki nie są podawane na jednym półmisku z ziemniakami tyko oddzielnie, ponieważ w tym wypadku każdy konsument sam decyduje o tym ile chce ich zjeść i jak dużo sosu potrzebuje. Naturalnie sos jest podawany w sosjerkach. Podczas podawania gołąbków bardzo ważną sprawa jest naczynie najlepiej jest, aby było płytki, ponieważ wtedy doskonale prezentują się na stole nasze potrawy. Mozę ono być płytkie również, dlatego ponieważ sos znajduje się w sosjerce. Gołąbki najczęściej podawane są jako danie zasadnicze do obiadu lub kolacji, ponieważ s a bardzo syte najważniejsze jest to, aby zawsze były cieple, ponieważ w przeciwnym razie mięso jest twarde i nie smaczne.