• 07Gru

    53Czy słodycze mogą zaszkodzić ?Poza tym udowodniono, że czekolada gorzka wpływa korzystnie na układ krwionośny, obniża ciśnienie krwi i wpływa korzystnie na serce, na naszą główną pompę organizmu. Kolejną zaletą czekolady jest zawartość antyoksydantów. Zwalczają one wolne rodniki, które powodują zniszczenie komórek. Są również podejrzenia, że wolne rodniki są odpowiedzialne za mutacje w kodzie DNA co skutkuje nowotworem. Czekolada skutecznie unieszkodliwia większość tych substancji. Czekolada zawiera także mnóstwo mikroelementów, głównie magnez i żelazo. Pierwszy z nich wpływa pozytywnie na pamięć i prawidłowe funkcjonowanie mózgu. Drugi natomiast jest niezbędny w produkcji czerwonych krwinek i szczególnie wskazany dla kobiet. Czekolada jak wiadomo bardzo pomaga w poprawie naszego humoru. Wpływa pozytywnie na nasz tok myślenia, na nasze emocje, pozytywne myślenie i dobre samopoczucie. Jest do tego niestety wysoko kaloryczne, zatem nie jest wskazana w większych ilościach, a osoby będące na diecie powinny się jej kategorycznie wystrzegać. Czy wszystkie napoje są zdrowe dla naszego organizmu Kolejną grupą bądź elementami naszego dziennego spożycia są napoje, zwane też używkami, jak kawa czy herbata. Zawierają związki antyutleniające i mają wpływ na ogólny stan organizmu. W kawie wyróżniamy kofeinę, należąca do alkaloidów. Podwyższa ciśnienie krwi i poprawia pamięć krótkotrwałą. Ponadto dotlenia organizm i zapobiega wielu chorobom np. cukrzycy. W przypadku herbaty działanie jest podobne. W starożytnej Japonii i Chinach lekarze polecali picie herbaty jako naturalny medykament na wszystkie dolegliwości. Jednak są to napary, które posiadają skutki uboczne. Zarówno kawa jak i herbata może się przyczyniać do alergii, może powodować zawały serca. Ponadto negatywnie wpływają na gospodarkę mineralną organizmu – w nadmiernych ilościach wypłukują związki mineralne głownię wapń i żelazo. Najważniejszym napojem w naszej codziennej diecie jest woda mineralna. Naturalna, nie zawiera konserwantów ani substancji słodzących, nie posiada skutków ubocznych. Jest niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, stanowi środowisko wielu reakcji biochemicznych w komórkach. Jest także środowiskiem, gdzie rozpuszczane są wszystkie związki szkodliwe i w ten sposób są usuwane z komórek.